Újra megnőhet a távmunkában dolgozók száma Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Adómentesen is beszállhatnak a cégek a dolgozóik rezsijébe

A megsokszorozódó rezsidíjak miatt ismét megugorhat hazánkban a home office-ban dolgozók száma. A cégek az alkalmazottaik otthoni rezsiszámlájához adómentesen is hozzájárulhatnak egy bizonyos szintig.


Rugalmasabban kezelhetik a cégek a munkavégzést

Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke szerint többszörösére nőhet a home office-ban dolgozók száma az céges energiaköltségek megugrása miatt. Erre munkavállalói oldalról is erős lehet az igény, hiszen a munkaadók egyre gyakrabban szembesülnek vele, hogy teljes vagy részleges távmunka-lehetőség nélkül nem találnak új jelentkezőt az üres álláshelyekre – írja a szakemberre hivatkozva a VG.

A szabadság nem fog működni kontroll nélkül, a munkaadó által biztosított kötetlenséghez szükség van objektív mércékre is. A munkaadók kapcsolódási pontokat, a munkavállalók viszont le-, illetve kikapcsolódási pontokat igényelnek, e kettőt összhangba hozni egy megfelelően kidolgozott európai irányelv keretében kell és lehet

- nyilatkozta az elnök.

A szakember szerint több mint egymillió dolgozót érinthet a home office mostani bevezetése. Közülük akár 400 ezren tervezhetnek rendszeres otthoni munkavégzéssel. Jelenleg az aktív munkavállalók 10 százalékát sem éri el Magyarországon a távmunkások aránya, miközben Európában 25-27 százaléknál tartanak.

A hazai cégek a dolgozóik rezsiébe is besegíthetnek. A vállalatok a minimálbér 10 százalékáig, azaz havi 22 ezer forinttal adómentesen hozzájárulhatnak a számlákhoz. Ez különösen vonzó lehet a távfűtéses lakásban élő munkavállalóknak, akiknek a fűtési díja nem lesz több, ha otthon maradnak.

Nem megfelelő otthoni munkakörnyezet

Arról is írtunk, hogy Feuertag Ottó, egy irodabútorok forgalmazó cég, az Europa Design tulajdonosa közölte, hogy a kutatásuk alapján az otthonról dolgozók legfeljebb 10-15 százalékának vannak olyan berendezései, gépészeti megoldásai, amelyek megtalálhatók egy átlagos „A” kategóriás irodaházban.

A magyar dolgozóknak az európai átlagnál rosszabb az általános egészségi állapota. Ennek egyik oka lehet, hogy a home office-ban a munkavállalók 70 százaléka étkezőszékeken próbál dolgozni Magyarországon.

Akik felismerik ennek az egészségi kockázatát, és lehetőségük van saját maguknak beszerezni a legszükségesebb, az irodájukban használathoz minőségben közel álló munkaeszközöket, azoknak körülbelül 450 ezer forint kiadással kell számolniuk

– tájékoztatott Feuertag Ottó.

Ne hagyd ki!