A munkavállalók 70 százaléka étkezőszékeken próbál dolgozni home office-ban
Fotó: Shutterstock

Egészségügyi problémákat okozhat a home office

A home office-ban lévők csupán 10-15 százaléka dolgozik egészséges munkakörnyezetben. A körülmények javításához azonban hiányzik a munkáltatói támogatás és az megfelelő adókedvezmény is.


Nem megfelelő otthoni munkakörnyezet

Az otthonról dolgozók legfeljebb 10-15 százalékának vannak olyan berendezései, gépészeti megoldásai, amelyek megtalálhatók egy átlagos „A” kategóriás irodaházban. A home office-os munkavégzés több mint két éve terjedt el hazánkban, azonban azóta sem javult ez a helyzet – nyilatkozta Feuertag Ottó, egy irodabútorok forgalmazó cég, az Europa Design tulajdonosa a vg.hu-nak.

A magyar munkavállalóknak az európai átlaghoz képest is rosszabb általános egészségi állapota, valamint az elmúlt időszakban a home office körülményeket és a mentális alkalmasságot kezelő alig észlelhető intézkedések hatása vélhetően hamarosan jól kimutatható mértékű panaszhullámot eredményez, ami az egészségügyet terheli majd. (…) Ennek következményeként várhatóan megnő az irodába visszavágyók aránya, amit a nemzetközi trendek is erősítenek

- írja a portál.

Sokat mondó adat, hogy home office-ban a munkavállalók 70 százaléka étkezőszékeken próbál dolgozni az Europa Design kutatása szerint.

Akik felismerik ennek az egészségi kockázatát, és lehetőségük van saját maguknak beszerezni a legszükségesebb, az irodájukban használathoz minőségben közel álló munkaeszközöket, azoknak körülbelül 450 ezer forint kiadással kell számolniuk

– tájékoztatott Feuertag Ottó.

Nem érkezik a segítség

A vállalatok részéről ugyan előfordul az akarat, hogy abból az összegből, amit az alkalmazottjaik home office-án megtakarítanak, javítsák a dolgozóik otthoni munkakörnyezetét, ezt azonban korábbi adó- és foglalkoztatás-politikai szabályok is nehezítik. Az adóhatóság ugyanis szja-alapnak értelmezi az ilyen tárgyi eszközök használatát. Emellett a cégeknek gondot jelent a kihelyezett eszközök nyilvántartása, valamint felmondás esetén a visszaszállítása is.

Feuertag Ottó szerint azonban a vállalatok közül csupán néhány tanácsadócég és HR-es keresi a komplett home office megoldásokat az irodabútor-piacon.

A másodlagos home office irodapiac nem jött létre és nem pótolta az organikus piac fejlődésének lassulásából fakadó kiesést. (…) Meg kell jegyezni, hogy igen jelentős e szektor tehetetlensége, a reakciója késedelmes, mert a jellemzően ötéves irodabérleti szerződések ritmusában mozog

– nyilatkozta a szakértő.

Egyébként jelenleg havi 20 ezer forintot adhatnak adómentesen a cégek a dolgozóiknak a home office körülmények anyagi támogatására.


Ne hagyd ki!