375 ezren dolgozhatnak legalább alkalmanként távmunkában hazánkban
Fotó: Shutterstock

Havi 20 ezret is kisajtolhatsz a főnöködből, ha otthonról dolgozol

Távmunkával kapcsolatos veszélyhelyzeti intézkedések is életbe lépnek június elsejétől. Az új, állandúsuló szabályozás több lehetőséget biztosít a home office-ra a versenyszférában, továbbá emelkedik a számla alapú elszámolás nélkül, átalánydíjként kifizethető költségtérítése is.


Több támogatásra számíthatnak a távmunkások

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleményben ismertette, hogy a járványhelyzet miatt idehaza is elfogadottabb lett a távmunka. A számla alapú, elszámolás nélkül, átalánydíjként kifizethető költségtérítés elemelése pedig hozzájárulhat az ilyen jellegű munkahelyek megmaradásához. A TIM adatai szerint két évvel ezelőtt nagyjából 750 ezren dolgoztak legalább alkalmanként otthonról. Mára ez a szám ugyan a felére csökkent, azonban még mindig többszöröse a korábbi értékeknek.

Az új veszélyhelyzeti szabályozás érdemben mérsékelheti az adminisztrációs terheket. Ennek része, hogy a munkáltatónak és a munkavállalónak változatlanul munkaszerződésben kell megállapodniuk a részben vagy egészben történő távmunkavégzésről, azonban az átalánydíj bevezetésével a munkaadónak a mindenkori minimálbér 10 százalékát nem szükséges tételesen, számla alapján elszámolnia. Ezzel a home office-ban dolgozók akár havi 20 ezer forintban részesülhetnek a munkájuk közben felmerülő költségeik (például rezsi, vagy internet) fedezésére.

Nem mindegy, hogy mivel dolgoznak

A szabálymódosítás megkülönbözteti a számítástechnikai eszközzel és az anélkül végzett távmunkát. Előbbi esetén a munkaadónak írásos tájékoztatást kell adnia a munkához szükséges, biztonságos munkakörülmények szabályairól az alkalmazottnak. A munkavállaló pedig szabadon megválaszthatja a munkavégzése helyét ezek figyelembevételével.

Viszont az olyan munka esetében, amit nem számítástechnikai eszközzel végeznek, a nagyobb baleseti kockázat miatt érvényben maradnak a szigorúbb munkavédelmi előírások. Írásban kell megállapodnia a munkáltatónak és a munkavállalónak a munkavégzés helyéről, de azt a munkaadónak előzetesen minősíteni kell munkavédelmi szempontból. A helyszínt a későbbiekben az alkalmazott nem módosíthatja.

A Z generáció tagjai harcolnak leginkább a távmunkáért

A közelmúltban EBBEN a cikkünkben írtunk róla, hogy egy felmérésben a 18-24 évesek 71 százaléka állította, hogy ha munkaadója ragaszkodik hozzá, hogy teljes munkaidőben visszatérjen az irodába, akkor megfontolja, hogy más állás után néz. Ez magasabb arány, mint az idősebb munkavállalók körében. A dolgozók összességének 64 százaléka nyilatkozta egyébként ugyanezt, kortól függetlenül.

Az ADP Kutatóintézet 2021 novemberében készített felmérést a témában 17 ország, köztük az Egyesült Államok, India és Hollandia összesen 32 ezer munkavállalójának bevonásával.


Ne hagyd ki!