A home office komoly anyagi terheket róhat a munkavállalókra. Ezt több országban támogatásokkal igyekeznek ellensúlyozni. Magyarországon is van mód a segítségre, ráadásul adómentesen.


Növekvő költségek

A COVID-19 elleni védekezés egyik alapkövévé az otthoni munkavégzés vált. A kormány folyamatosan kéri a cégeket arra, hogy ahol lehetőség van rá, ott alkalmazzák a home office rendszerét. Ez ugyanakkor terheket ró a munkavállalókra, hiszen megnő a rezsiszámla, a munakeszközök egy részét is nekik kell beszerezniük. A munkavállalók megnövekvő kiadásainak ellensúlyozására ma már több országban adnak különféle támogatásokat.

​Szabályozás már van

Nálunk igazán jelentős, a home office világát erősen befolyásoló változások nem történtek. A legújabb kormányrendelet is csak ösztönzi a vállalatokat, hogy ahol csak lehet, álljanak át otthoni munkavégzésre. A tavaly novemberben elfogadott 487/2020 (XI. 11.) számú kormányrendelet a távmunka vonatkozásában eltérést enged a Munka Törvénykönyvében (Mt.) lefektetett szabályozásától. A felek szabadon meghatározhatják az otthoni munkavégzés kereteit. Korábban csak a teljes mértékben otthonról dolgozókra vonatkoztak a távmunka szabályai, akik otthonról is és irodából is dolgoztak, rájuk nem.

​Mekkora támogatás jár?

Bár egyelőre csak a veszélyhelyzet végéig, de a cégeknek lehetősége van a home office adómentes támogatására. Ez havi szinten a minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig (jelenleg 16 740 forintig) terjedhet. A rendelet kimondja: „a munkaszerződésében foglaltak szerint távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalónak" nyújtható az adómentes támogatás. Ezt fontos szerződésbe foglalni, ugyanis a NAV beleköthet a támogatás jogosultságába, ha az nem megfelelően kerül rögzítésre.Emellett a munkáltatónak Magyarországon biztosítania kell a megfelelő eszközöket a munkavégzéshez, többek között számítógépet/laptopot, internet hozzáférést, egészséges ülőmunkát biztosító „irodai" széket. Ez csak néhány példa, sok esetben a juttatásokról egyéni megállapodások is születhetnek.

​Hogyan gondolkodnak a régióban?

A Niveus Consulting Group régiós összehasonlítása alapján kiderül, hogy a juttatások tekintetében rendkívül vegyes a kép.

  • Ausztriában a munkavállalók évente 300 euró összegig költségelszámolásra jogosultak az éves adóbevallásukban különféle munkavégzést támogató eszközök (íróasztal, forgószék, asztali lámpa, stb.) beszerzésére. Ehhez egy olyan írásbeli megállapodásra van szükség, amely legalább 26 nap otthoni munkavégzést ír elő. Egyúttal a munkáltató 300 euró home office támogatást is nyújthat adómentesen a munkavállalók részére (3 euró/nap), illetve a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított eszközök (laptop, monitor, nyomtató, mobiltelefon) után sem kell adót fizetni. A fenti szabályok egyelőre 2023-ig érvényesek.
  • Németországban már a 2020-as év után is napi 5 euróig (egy évben összesen 120 napra, azaz összesen 600 EUR összegben) terjedően a munkavállalók adókedvezményre jogosultak. Egyelőre év végig kívánják kitolni a programot.
  • Horvátországban és Szerbiában egyelőre semmilyen támogatást nem kapnak a távmunkában dolgozók.
  • Csehországban a munkavégzéssel összefüggésben felmerülő költségek megtérítésére és a munkáltató által a munkavégzéshez szükséges eszközök (laptop, monitor, nyomtató, mobiltelefon) biztosítására van mód.
  • Romániában a munkáltatók arányosan (tehát az otthon töltött napok arányában) havi 400 román lej (kb. 30.000 Ft) összegig adómentesen biztosíthatnak juttatást a rezsiköltségekre és eszközbeszerzésre.


The Conversation

Friss

Kikötött a világ leghíresebb konténerhajója, sokba fájt a Szuezi kaland

Az Ever Given konténerhajó közel négy hónapnyi késés után végre kikötött Rotterdamban.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Kockás papír helyett vali.hu, így pörgetnék föl a hazai digitalizációt

A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Tényleg silányabb árut kapnak a magyarok, mint a nyugat-európaiak? Itt a válasz

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt. A minőségbeli eltérés ténye a vizsgált termékek több mint negyedénél igazolódott, ugyanakkor a kutatás azt is megerősítette, hogy a jelenségnek több – adott esetben akár objektív – oka is lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!