Számos kkv csak tavaly év végén kapta meg a kedvezményt
Fotó: Shutterstock

Hétszeresére is ugorhat a kisvállalkozások rezsije júliustól

Megvonják a rezsikedvezményt azoktól az önkormányzatoktól és cégektől a következő hónaptól, amelyek eddig hatósági áron jutottak energiához. Onnantól számítva csak a lakossági fogyasztók lesznek jogosultak a csökkentett tarifákra, ami miatt akár hétszeresére is emelkedhet néhány kis- és középvállalkozás (kkv) rezsije.


Áremelésre számíthatnak a kkv-k

A Magyar Közlöny szombaton megjelent száma szerint júliustól gyakorlatilag kizárják a kkv-kat a kedvezményes rezsirendszerből. A hírrel kapcsolatban a 24.hu Perlusz Lászlót, a VOSZ főtitkárát idézi, aki szerint akár öt-hétszeresére is emelkedhet a rezsidíja azon cégeknek, amelyek most kikerülnek a kedvezményezetti körből.

A tíz főnél kevesebb embert foglalkoztató, és a négymilliárd forint nettó bevételt nem elérő vállalkozások csupán tavaly év végétől élhettek a csökkentéssel. A piaci ártól messze elmaradó rezsidíj nagy könnyebbséget jelentett a számukra, hiszen több probléma is sújtotta őket. Mind a mai napig meg kell például küzdeniük a pandémia okozta gazdasági nehézségekkel, a munkaerőhiánnyal, az ellátási láncok szakadozásával, vagy a nyersanyag- és készlethiánnyal.

Az érintett vállalkozások ebben a helyzetben jelentős áremeléssel kalkulálhatnak, azonban az sem garancia rá, hogy elkerülhető lesz a kkv-k tömeges csődje. Ráadásul az árnövekedés tovább erősítheti az inflációt is.

Nem tudnak kalkulálni a költségekkel

Májusban is írtunk róla, hogy kompenzációra lenne szükségük a kis- és középvállalkozásoknak az elszálló energiaárak miatt annak érdekében, hogy a későbbiekben elkerülje az ország a tömeges cégbedőléseket.

A csaknem hetven személyt alkalmazó (ezért a rezsikedvezményre korábban sem jogosult), szerszámgyártással és műanyag fröccsöntéssel foglalkozó, magyar GIA Form tulajdonosa, Gaszt Attila arról számolt be, hogy középtávon sem tudnak az energia költségével pontosan kalkulálni, hiszen folyamatosan emelkedő napi árak vannak. Továbbá a nyersanyagárak növekedése miatt rendszeresen újra kell számolniuk a kiadásaikat. Ezzel pedig az a legnagyobb baj, hogy a drágulást „át kell verniük” a megrendelőiken, akikkel gyakran egy-két éves szállítói szerződéseik vannak. Ez problémát jelent az acél, az alumínium és a műagyag granulátumokból készült termékeknél is.

Cégek dőlhetnek be

Amennyiben nincs mód érvényesíteni az árakat, az nyilván veszteséget jelent a vállalkozások számára, ami végül – tartalékok hiányában – cégbedőléshez is vezethet. Szerinte ilyen szempontból különösen veszélyeztetettek lehetnek a fém- és műanyagfeldolgozással, szerszámgyártással és lakatosipari termékek előállításával foglalkozó vállalatok. Egyébként nem kétséges, hogy az árak esetleges érvényesítése végül a fogyasztóknál, végfelhasználóknál csapódna le. Máskülönben a megrendelők kerülnének bajba, csődbe

– fejtette ki Gaszt Attila, aki szerint az energiaárak kompenzációja lenne a kézenfekvő megoldás a cégek számára.

Ne hagyd ki!