Napelemek a Kaliforniai naplementében, amelyek mérsékelhetik az elszabadult energiaárakat

Egy kaliforniai víz- és villamosenergia-szolgáltató rendhagyó, mégis „pofonegyszerű” megoldással állt elő a vízhiány kezelésére és az elszabaduló energiaárak megzabolázására. Egy olyan projektről van szó, amellyel az állam éves szinten akár 238 milliárd liter vizet is megtakaríthat.Mint az 1x1

A Turlock Irrigation District (TID) nevű szolgáltató 20 millió dolláros, azaz nagyjából 6,3 milliárd forintos támogatást kapott Kalifornia államtól a projekt megvalósítására.

Az elképzelés valójában egyszerű: napelemekkel akarja befedni Kalifornia vízelvezető csatornáit.

A Nexus projekt a Nature Sustainability című folyóiratban tavaly megjelent elemzésen alapul, amely számokkal is alátámasztotta az ötlet hatékonyságát. Kalifornia 423 970 négyzetkilométeres területén rengeteg víz folyik át, az állam nyílt vízelvezető csatornái nagyjából 6437 kilométert tesznek ki. Ezek a csatornák szállítják a vizet a Sierra Nevada Pacifikus-hegységrendszerből és az állam északi részeiből a tározókba, tavakba, vízerőművekbe és gazdaságokba. A terület vízellátását már most is komoly kettős veszély fenyegeti a túlhasználat és a klímaváltozás miatt, ezért minden csepp számít. A nyílt csatornáknak azonban van egy komoly sebezhetősége: az értékes víz elpárolog.

Elképesztő adatok

Az említett elemzés rámutatott, hogy az állam összes csatornájának napelemekkel való lefedésével 63 milliárd gallon, azaz nagyjából 238 milliárd liter vizet lehetne megtakarítani. Ez körülbelül 50 000 hektár mezőgazdasági terület öntözéséhez vagy 2 millió ember vízigényének kielégítéséhez elegendő (Kaliforniában 9 millió hektár mezőgazdasági terület van, így ez a megtakarított víz nem éppen csodaszer az állam túlzott vízhasználatára, de mindenképpen nagy segítség lenne).

És persze ne feledjük, hogy napelemekkel borítanák be a csatornákat. A tanulmány készítőinek számításai szerint a panelek 13 gigawattnyi energiát termelhetnek, ami az állam teljes energiaszükségletének mintegy hatodát fedezné. Ráadásul a víz hűtőhatása fokozná a napelemek működését, amelyek jellemzően veszítenek hatásfokukból a forró napokon.

A Turlock Irrigation District projektje két csatornára terjed ki, a szolgáltató szerint körülbelül 100 000 otthon számára elegendő energiát fog termelni. A szolgáltató proof-of-concept-ként, azaz egyfajta működésképességi igazolásként tekint a projektre. Arra számít, ha sikerrel jár, az állam többi csatornáját is beboríthatja napelemekkel.

Ne hagyd ki!