Sokszorosára emelkedtek a költségek, amit szinte lehetetlen érvényesíteni az árakban
Fotó: Shutterstuck

Csődhullámmal fenyegethetik a kkv-kat az elszálló energiaárak

Kompenzációra lenne szükségük a kis- és középvállalkozásoknak az elszálló energiaárak miatt annak érdekében, hogy a későbbiekben elkerülje az ország a tömeges cégbedőléseket - mondja a GIA Form ügyvezető tulajdonosa.


Napi energiaárak vannak

A csaknem hetven személyt alkalmazó, szerszámgyártással és műanyag fröccsöntéssel foglalkozó, magyar GIA Form tulajdonosa, Gaszt Attila arról beszélt az InfoRádiónak, hogy középtávon sem lehet az energia költségével pontosan kalkulálni, hiszen folyamatosan emelkedő napi árak vannak. Továbbá a nyersanyagárak növekedése miatt is rendszeresen újra kell számolniuk a kiadásaikat. Ezzel pedig az a legnagyobb baj, hogy a drágulást „át kell verniük” a megrendelőiken is, akikkel gyakran egy-két éves szállítói szerződéseik vannak. Ez problémát jelent az acél, az alumínium és a műagyag granulátumokból készült termékeknél is.

Minden drágult

A vállalkozó problémának nevezte az olaj és a fölgáz árszintjének emelkedését is, ami szintén tovább pumpálja az elektromos áram költségét.

Példakánt hozta fel saját magukat: egy évvel ezelőtt a költségeik 5 százalékát tette ki az energiaszámla. Az áram sokszorosára drágulása miatt jelenleg 25 százaléka a kiadásaiknak erre megy el. Ez a többletköltség pedig túl nagy ahhoz, hogy teljes egészében érvényesíteni tudják az áraikban. Néhány szállítói szerződésen pedig egyáltalán nem tudnak változtatni, amelyekben a korábbi energiaárakkal kalkuláltak.

Cégek dőlhetnek be

Amennyiben nincs mód érvényesíteni az árakat, az nyilván veszteséget jelent a vállalkozások számára, ami végül – tartalékok hiányában – cégbedőléshez is vezethet. Szerinte ilyen szempontból különösen veszélyeztetettek lehetnek a fém- és műanyagfeldolgozással, szerszámgyártással és lakatosipari termékek előállításával foglalkozó vállalatok. Egyébként nem kétséges, hogy az árak esetleges érvényesítése végül a fogyasztóknál, végfelhasználóknál csapódna le. Máskülönben a megrendelők kerülnének bajba, csődbe

– idézi a portál Gaszt Attilát.

Az ügyvezető szerint a cégek számára az energiaárak kompenzációja lenne a kézenfekvő megoldás. Szorgalmazza is az ügyben az ipari összefogást. Azonban egyelőre nem tud arról, hogy a felvetéseik – akár az iparkamara, akár más szervezetek útján – eljutottak volna a kormányhoz.

Lehet, hazabeszélek, de talán a kkv-knak lenne a legnagyobb szükségük energiaár-kompenzációra, ugyanis a nagyvállalatok erejüknél és méretüknél fogva könnyebb helyzetben vannak, és előbb érnek el eredményeket. A kkv-knak viszont nagyon-nagyon nehéz érvényesíteniük az áremelkedéseket

- nyilatkozta a vállalkozó.

Ne hagyd ki!