A Morgan Stanley dolgozója élvezi a kilátást a home officeból, ami egy szép tájra néz, piros pizsamában van, a padlót fa burkolat fedi, lépcsők vezetnek az íróasztalához
Fotó: Pixabay

Ritka pillanat: az óriásbank vezetője beismerte, hogy tévedett

A Morgan Stanley vezérigazgatója, James Gorman a CNBC-nek adott interjújában beismerte, hogy tévedett a járványhelyzettel és a dolgozók irodába való visszatérésével kapcsolatos előrejelzéseiben. Egyben kifejtette, hogy a jelenlegi adatok alapján mire számít jövőre.Ez is megtörtént

James Gorman egy júniusi konferencián beszélt arról, hogy nagyon csalódott lenne, ha a befektetési bank munkavállalói még szeptemberben sem térnének vissza Morgan Stanley épületeibe.

Tévedtem. Azt hittem, hogy a munka ünnepéig kilábalunk ebből az egészből.

-utalt a vezérigazgató az USA-ban szeptember hatodikán esedékes ünnepre.

Úgy gondolom, hogy a következő év nagy része is hasonlóan fog telni. Mindenki próbálja megtalálni a számításait, de mindig felbukkan egy új variáns, most épp az omikron; ki tudja, lehet hamarosan érkezik a fí, a théta és az epszilon, és végül el fognak fogyni az ábécé betűi.

-mondta Gorman.

A baljós előrejelzéstől függetlenül a munkavállalók több mint fele már visszatért a bank New York-i főhadiszállására. Gorman hozzátette, hogy a beoltott dolgozók 65 százaléka állt vissza az irodai munkavégzésre, a teljes állomány 95 százaléka pedig már legalább az első adag vakcinát megkapta.

Az omikron variáns megjelenésével rengeteg cég elnapolta a home office lehetőségének megszüntetését, egyebek között a Lyft és a Ford is jobbnak látta a dolgozókra bízni a döntést.

Sok a kritika

Az elmúlt hónapokban a Morgan Stanley vezetői mellett számos más bankvezér is kritizálta a távmunka rendszerét. A Goldman Sachs vezetője év elején egy konferencián beszélt arról, hogy szerinte a bankokhoz nem illik az otthoni munkavégzés, és jobb, ha az emberek egy légtérben vannak.

Egy olyan együttműködő és innovatív vállalkozásnál, mint a miénk, ez nem ideális. És nem is ez az új normális. Ez egy aberráció, amit a lehető leghamarabb kijavítunk

– mondta a Goldman Sachs vezetője, aki összességében is kételkedik abban, hogy a járvány lecsengése után komoly változás indulna meg a bankszektor munkavégzési szokásaiban.

A befolyásos pénzügyi vezetők közül többen is egyetértenek ezzel a megközelítéssel. Tavaly a JP Morgan vezérigazgatója mondta el, hogy nem sült el túl jól az otthoni munkavégzés a cég szempontjából, és a Barclaysnél is közölték, hogy az oltások beadása után mindenkit várnak vissza a munkahelyére.

A munkavállalók egészen más véleményen vannak, amit már számos kutatás is alátámasztott. EBBEN A CIKKÜNKBEN arról írtunk, hogy az európaiak többsége inkább maradna home office-ban, ITT pedig arról értekeztünk, hogy a távmunkának sokkal több előnye van, mint azt a vezetők elsőre gondolnák.

Ne hagyd ki!