World's best boss feliratú bögrét tart egy fekete blúzos szürke farmeres nő a kezében
Fotó: Unsplash

Ez aztán a főnök! Egyszerre 900 dolgozót rúgott ki karácsony előtt

Minden bizonnyal valami igen nagy bejelentére számítottak a Better.com jelzálog-hitelezési és ingatlanipari vállalat dolgozói, amikor a vezérigazgató egy 900 fős Zoom konferenciát hívott össze a napokban. Jól sejtették, nagy bejelentés volt, csak nem jó értelemben.


A stílus maga az ember

Rideg. Kegyetlen. Borzalmas. Ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették a Better.com vezérigazgatóját, Vishal Garg-ot, miután kiderült, hogy egy Zoom videóhívásban egyszerre 900 emberrel közölte, hogy megszűnt a munkaviszonyuk. A vezérigazgató a cég teljes állományának 15 százalékos leépítését a személyzet teljesítményének és termelékenységének romlásával, illetve a piaci igények megváltozásával indokolta.

A munkavállalók mellett ágazati szakértők is kritizálták a vezető módszerét. Úgy vélik, a „megmaradt” alkalmazottak és az ügyfelek is el fogják ítélni az érzéketlen, közönyös bejelentést, amit ráadásul pont a karácsonyi időszakra időzített.

Vishal Garg-nak nem ez volt az első megkérdőjelezhető húzása. Az amerikai Fortune magazin értesülései szerint korábban írt egy „anonim” blogbejegyzést, amelyben azzal vádolta a már menesztett dolgozókat, hogy a rossz teljesítményükkel valójában meglopják a vállalatot és a kollégáikat is. Továbbá állítása szerint nyolc óra helyett valójában naponta csupán két órát dolgoztak. Tavaly egy belső vállalati e-mail is napvilágot látott, amelyben a vezérigazgató az alábbiakat írta a munkavállalóknak:

Nagyon de NAGYON LASSÚAK VAGYTOK. Olyanok vagytok, mint egy csapat OSTOBA DELFIN… SZÓVAL HAGYJÁTOK ABBA. HAGYJÁTOK ABBA. HAGYJÁTOK EZT ABBA MOST AZONNAL. MINDANNYIAN SZÉGYENT HOZTOK RÁM.

Vishal Garg azt „elfelejtette” megemlíteni a kirúgott dolgozóinak, hogy a jelenleg hatmilliárd dolláros piaci értékű vállalat a napokban 750 millió dollárnyi támogatást kapott a befektetőktől.

Így hangzott a bejelentés:

Sziasztok, köszönöm, hogy csatlakoztatok. Nem jó hírekkel érkeztem. Ahogyan azt ti is tudjátok, a piac megváltozott, és alkalmazkodnunk kell hozzá a túlélés érdekében, hogy remélhetőleg továbbra is virágozhassunk és megvalósítsuk a missziónkat.

Nem olyan híreket hoztam, amelyeket hallani szeretnétek, de végső soron az én döntésemről van szó, és azt akartam, hogy személyesen tőlem halljátok először. Nagyon, nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést. Karrierem során ez a második alakalom, hogy ezt kell csinálnom, egyetlen porcikám se kívánja. Legutóbb sírtam is. Remélem, most erősebb leszek. A cég dolgozóinak körülbelül 15 százalékát elbocsátjuk (egyebek között) az alábbi okok miatt: a piac, a hatékonyság, a teljesítmény és a termelékenység.

Ha te is résztvevője vagy ennek a konferenciahívásnak, az azt jelenti, hogy annak a szerencsétlen csoportnak vagy a tagja, amelyet elbocsátunk. A munkaviszonyod ezennel megszűnt. Azonnali hatállyal.

Ne hagyd ki!