Digitális nomád az irodájában
Steven Digital Nomad | Steven Zwerink | Flickr

Home-office helyett world-office, egyre többen állnak digitális nomádnak

Az internetnek és az átalakuló gazdasági modelleknek köszönhetően egyre több ember engedheti meg magának, hogy home office-ból vagy digitális nomádként, világvándorként dolgozzon. Adunk néhány hasznos tippet, ha az utóbbi életformát választanád.

Azokat az embereket nevezzük digitális nomádoknak, akiknek a munkahelye lehetővé teszi a távmunkát, így a világon bárhonnan dolgozhatnak. A home office-t sokan world office-ra cserélték (ezt a szóviccet nem hagyhattuk ki), amit számos város ki is használt. A vállalkozó szelleműeknek rengeteg előnnyel jár ez az életforma, viszont érdemes néhány dologra odafigyelni.

Ki lehet digitális nomád?

Igazából bárki, akinek a munkája nem igényel személyes jelenlétet. Az ilyen munkakörök folyamatosan bővülnek, de általában szövegírók, programozók, fordítók, weboldalkészítők és keresőmotor-optimalizálók választják ezt az életformát.

Számos dologra figyelni kell, de a legfontosabb talán az, hogy bizonyosodjunk meg, a kiszemelt helyszínen tökéletes wi-fi szolgáltatás fog várni minket. Kellemetlen helyzetet eredményezhet, ha alacsony adatkeretű és sávszélességű területen bérlünk ki egy lakást, főleg ha kauciót is fizettünk érte. Ebből következik a második fontos szempont.

Minél olcsóbb, annál jobb

Nézzük Lisszabon példáját. Itt csaknem 3000 digitális nomád dolgozik napról-napra, éves bevételük nagyjából 12 ezer euró körül mozog. Ez helyi viszonyok szerint igen jó fizetésnek számít. Viszont ha valaki a digitális nomád életmódot választotta, akkor valószínűleg nem akar sokáig egy helyben maradni, az utazás pedig költséges játék. Így egy hosszútávú bérleti szerződés csak a terhére lesz, ráadásul anyagilag sem biztos, hogy megérné. Éppen ezért érdemes inkább Airbnb lakásokban gondolkodni, melyeket havi szinten lehet bérelni. Sőt, ezekre általában kedvezményeket is adanak a tökéletes internetszolgáltatás mellett.

További spórolás gyanánt ajánlott a VOIP (Voice Over Internet Protocol) rendszerek használata. Magyarán ha már van internet elérés, akkor sokkal költséghatékonyabb lesz videochatekkel és internetes telefonálásokkal intézni a határon túli ügyeket.

Pozitív és negatív területi hatások

Maradjunk Lisszabon példájánál. A digitális nomádok jelentősen átalakították a város életét, fiskális egyenlőtlenség alakult ki a helyiek és az utazók között. A nomádok általában jobban keresnek, így az általuk kedvelt óvárosi részeken hatalmasat nőttek a bérleti díjak. Rengeteg hosszútávú bérlőt kilakoltattak a főbérlők, akik helyét a jólfizető külföldiek vették át. Lényegében az egykori albérletek üdülőhelyekké alakultak. Érdekességképp megjegyezzük, az elmúlt néhány évben Lisszabon egyik közkedvelt helyén a regisztrált szavazók száma 20 ezerről 2 ezerre csökkent.

Érdemes megvizsgálni az érme másik oldalát is. A vándorló munkavállalók ugyanis jelentősen fellendíthetik egy-egy terület gazdaságát. Éppen ezért sok város tárt karokkal várja az utazókat, sőt, még exkluzív ajánlatokkal is kecsegteti őket.

Cornwall például rengeteg pénzt fektetett szupergyors szélessávú hálózatokba, ez pedig több tucatnyi nomádot vonzott. Cserébe drasztikus változások mentek végbe, aminek eredményeképp Cornwall az Egyesült Királyság harmadik leggyorsabban fejlődő agglomerátuma lett.

A nomádok élete nem csak játék és mese

Azért ne kergessünk delíriumos álmokat, a digitális nomádok sem tengerparti szörföléssel és koktélszürcsöléssel töltik a napjaikat. Sőt, általában ahhoz a munkabeosztáshoz kell idomulniuk, amit az anyacégük alkalmaz. Vagy a kliensük, ha szabadúszókról beszélünk. Ezek sokszor éjszakázásokat és hosszú munkaórákat eredményezhetnek.

Ráadásul az adózás is komplikált. Egyelőre még nincs olyan működő adózási modell, ami egy olyan digitális nomádra lenne szabva, aki két országban van bejelentve, de egy harmadik ország szerveréről dolgozik, egy negyedik országban tartózkodó ügyfélnek. Mindenképp érdemes utánajárni a kötelezettségeknek a jövőbeni büntetések elkerülése végett.

Mit hozhat a jövő?

Egy biztos, ahogy nő a véglegesített home office rendszerek száma, úgy gyarapodik a digitális nomádok közössége is. Ebből igen sok ország hasznot is akar húzni, főleg azok, amelyeket turisztikailag padlóra küldött a járvány. Éppen ezért rengeteg ország digitális nomád vízumot bocsátott ki. De miért is érdekes ez?

Általában munkáltatói vízumot úgy szerezhet az ember, ha igazolt munkahellyel rendelkezik abban az országban, ahova be akar utazni. Az országok közötti viszonyoktól függően pedig esetenként maximum 90 napot tölthet el az adott illető a kiszemelt országban. Az új vízum ezeket a megkötéseket törli el. Fontos, hogy igazolt munkahelye legyen az igénylőnek, viszont teljesen mindegy, hogy melyik országban található a cég, amelynek dolgozik. Illetve szabadúszók is igényelhetik ezt a vízumot.

Ezek az intézkedések arra szolgálnak, hogy minél több távmunkást vonzzanak be az országok, akik nyilván náluk költenék el a pénzüket, így a turisztikai kieséseket valamelyest pótolni tudnák.

Egyelőre az alábbi országoktól lehet digitális nomád vízumot igényelni:

 • Horvátország
 • Csehország
 • Észtország
 • Németország
 • Görögország
 • Izland
 • Portugália
 • Norvégia
 • Ausztrália
 • Barbados
 • Bermuda
 • Kajmán-szigetek
 • Costa Rica
 • Curaçao
 • Dubai
 • Grúzia
 • Mexikó
 • Mauritius
 • Thaiföld
 • Anguilla
 • Antigua és Barbuda

A világ átalakulóban van, egyre egyszerűbb utazni, a távmunkának köszönhetően pedig bárhonnan dolgozhat a modern kor munkavállalója. Ha valakit vonz ez az életforma, érdemes utánanéznie a lehetőségeknek, hiszen minden ország máshogy viszonyul a digitális nomádokhoz. Az biztos, tárt karokkal fogják várni az összes érdeklődőt.

Ne hagyd ki!