Várhatóan szeptembertől a hazai cégek többsége visszatér a hagyományos munkarendhez, kisebb részük a hibrid beosztást választja.


Budapest = kétharmad

Nagyon megugrott az otthoni munkavégzés a pandémia alatt. Szinte mindegyik cég rákényszerült, hogy új szabályokat hozzon a munkavégzésre. A járvány idején a hazai foglalkoztatottak 16-17 százaléka dolgozott ebben a formában, szemben az egy évvel korábbi 2 százalék körüli szinttel. Az otthonról dolgozók közel kétharmada Budapesten és Pest megyei régióban élt, míg az ország többi részén a foglalkoztatottak 4,2–6 százaléka dolgozott távolról. Többnyire felsőfokú végzettségű, szellemi munkások dolgoztak otthonról (77 százalékuk). És elsősorban olyan ágazatokban, ahol magas szintű informatikai háttér állt rendelkezésre.

Egy részük hibridbe megy át

Ilyen például a szolgáltatások, információ, kommunikáció, tudományos és műszaki tevékenység, pénzügyi szolgáltatás, illetve oktatás területe. A járvány enyhültével viszont idén szeptembertől újra visszatérhet a hagyományos munkarend. Feltehetően a cégek kisebbik része választja a hibrid munkabeosztást, az irodai és otthoni munkavégzés keverékét. A cégek már felkészültek az átállásra, de arra vonatkozóan nincs reprezentatív felmérés, hogy szektoronként milyen munkarendet választanak.

Nekünk nem jó a távmunka?

Az biztos, hogy Magyarországon nincs nagy hagyománya a távmunkának, home office-nak - szemben a nyugati országokkal, de még a szomszédainkhoz képest is. 2020-ban az uniós átlag 18,2 százalék volt, szemben a 4,8 százalékos magyar mutatóval. Ezzel hazánk a 27 uniós ország rangsorában Bulgáriát és Horvátországot követően a harmadik legalacsonyabb értékkel rendelkező tagállam.

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!