Barna, piros, narancssárga, zöld, kék és fehér pulcsis emberek összeteszik a kezeiket a számukra rendezett állásbörze előtt
Fotó: Unsplash

Összefogott a szakma a karácsony előtt kirúgott 900 dolgozóért

A Better.com jelzálog-hitelezési és ingatlanipari vállalat vezérigazgatója a napokban egy Zoom konferencián egyszerre 900 dolgozójával közölte, hogy azonnali hatállyal megszűnt a munkaviszonyuk. A kezdeti sokk után most végre fellélegezhetnek a közvetlenül karácsony előtt kirúgott dolgozók, hála a tehetségekért versenyző nagyvállalatoknak.


Jó döntés, rossz döntés

Vishal Garg finoman szólva is megkérdőjelezhető cselekedete hamar bejárta a világsajtót. Sokan ridegnek, kegyetlennek tartják a vezetőt, amiért pont az ünnepek előtt, teljesen személytelenül, egy videóhívás során építette le a cég állományának 15 százalékát. Rengetegen késégbe estek a hírek hallatán, sokan arra panaszkodtak, hogy semmi nem utalt arra, hogy veszélyben van a munkahelyük. Az egyik pórul járt dolgozó azonban nem szomorkodott sokáig, és kezébe vette saját és 899 sorstársa jövőjét.

Az egykori Better.com alkalmazott az észak-karolinai Charlotte városa és a helyi karrierportál támogatásával nagyszabású állásbörzét szervez kifejezetten a frissen menesztett dolgozók számára. Nagy érdeklődés övezi az eseményt, ahová egyebek között a Microsoft, a Robinhood pénzügyi szolgáltató cég, az Allstate biztosító és az Intercontinental Capital Group jelzálog-hitelező is el fog látogatni. A szakma összefogott a nehéz helyzetbe került emberekért.

Bírálatcunami

Igazán példamutató a cégek lépése, de a valósághoz hozzátartozik, hogy top szakemberekről van szó, akik aranyat érnek a jelenlegi, munkaerőhiányos időkben.

Partnereink között számos olyan cég akad, amelyek kétségbeesetten keresik a kirúgottakhoz hasonló csúcstehetségeket.

-mondta Demi Knight Clark, a Better.com korábbi regionális igazgatója és az esemény egyik főszervezője hozzátéve, hogy a jelenlegi körülmények között egyetlen cég sem engedheti meg magának, hogy csak úgy eldobjon 900 profi munkavállalót.

Vishal Garg bejelentése óta többen is hátat fordítottak a cégnek, az Insider értesülései szerint számos kommunikációs, marketing és PR vezető felmondott a botrányt követő napokban.

A Better helyzetét tovább rontja, hogy a jelenleg hatmilliárd dolláros piaci értékű vállalat a napokban 750 millió dollárnyi támogatást kapott a befektetőktől.

Így hangzott a hírhedt bejelentés:

Sziasztok, köszönöm, hogy csatlakoztatok. Nem jó hírekkel érkeztem. Ahogyan azt ti is tudjátok, a piac megváltozott, és alkalmazkodnunk kell hozzá a túlélés érdekében, hogy remélhetőleg továbbra is virágozhassunk és megvalósítsuk a missziónkat.

Nem olyan híreket hoztam, amelyeket hallani szeretnétek, de végső soron az én döntésemről van szó, és azt akartam, hogy személyesen tőlem halljátok először. Nagyon, nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést. Karrierem során ez a második alakalom, hogy ezt kell csinálnom, egyetlen porcikám se kívánja. Legutóbb sírtam is. Remélem, most erősebb leszek. A cég dolgozóinak körülbelül 15 százalékát elbocsátjuk (egyebek között) az alábbi okok miatt: a piac, a hatékonyság, a teljesítmény és a termelékenység.

Ha te is résztvevője vagy ennek a konferenciahívásnak, az azt jelenti, hogy annak a szerencsétlen csoportnak vagy a tagja, amelyet elbocsátunk. A munkaviszonyod ezennel megszűnt. Azonnali hatállyal.

Ne hagyd ki!