Enyhül a járvány, hanyatlóban a home office
woman in blue sweater sitting in front of laptop computer
Photo by Jan Baborák on Unsplash

Kissé nyakatekerten üzent a kormány a távmunkában dolgozóknak

Miután május 10-től a köznevelési és szakképzési intézmények rendes munkarendben működnek, a kormány már nem szorgalmazza az otthoni munkavégzést. Ezt rendeletben is megerősítette.


Figyelemmel arra, hogy a köznevelési intézményekben, a szakképző intézményekben, valamint a felnőttképzésben a rendes oktatásra történő visszatérésről és az óvodákban elrendelt rendkívüli szünet megszüntetéséről szóló rendelet alapján a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények valamennyi évfolyama 2021. május 10. napjától rendes munkarendben működik,a közigazgatásban elrendelt lakó-, illetve tartózkodási helyen történő munkavégzés és a gazdaság szereplőinek felkérése, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására, megszüntetésre kerül

- olvasható a Magyar Közlönyben.

Mit is jelent ez?

A kormány azt mondta ki, hogy ahol megtehetik, az emberek menjenek vissza a munkahelyükre, a munkáltatónak nem kell arra törekednie, hogy a munkavállalók otthonról dolgozzanak. De ez így túl egyszerű.

Egy éve még a világ cégvezetőinek háromnegyede támogatta az otthoni munkavégzést a munkahét nagyrészében, most már csak a CEO-k ötöde...

2020-ban a megkérdezett cégvezetők túlnyomó többsége a távoli munkavégzés végleges elterjedését prognosztizálta. A KPMG friss kutatásában, ami már a pandémia harmadik hullámának tanulságait is magába foglalja, már nagyot fordult a világ. Csak minden hatodik cégvezető nyilatkozott úgy, hogy csökkenteni fogják az irodaterületeiket, és csak a munkatársak ötödét tervezik távoli munkavégzésben foglalkoztatni. Ugyanakkor kétharmaduk azt vallja, hogy ezeket a lépéseket csak akkor érdemes napirendre venni, ha már a kollégák legalább felét beoltották.


Ne hagyd ki!