Egy narancssárga búrájú, fekete vázú asztali lámpa megvilágít egy fehér asztalt, amin egy laptop/PC található, az asztal egy ablak előtt van, kint esik az eső
Fotó: Unsplash

Szárnyal a PC-piac, mire számít idén az Intel és a Dell vezére?

A számítógépek iparága a koronavírus-járvány és a globális chiphiány ellenére olyan sikereket produkált tavaly, amilyenekre utoljára 2012-ben volt példa. Elemzők szerint idén lassulás várható, az iparági nagyágyúk azonban más véleményen vannak.Régi fényében tündököl

Az IDC adatelemző vállalat tájékoztatása szerint 2021-ben 349 millió asztali számítógép, laptop és workstation PC talált új gazdára. Ez azt jelenti, hogy a PC-piac tavaly 14,8 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, illetve 34 százalékkal túlszárnyalta az ágazati mélypontnak számító 2017-es évet.

A 2021-es teljesítmény figyelemreméltó, tekintve, hogy a technológiai befektetők és az üzemeltetők néhány éve még „álmos”, hanyatló jelzőkkel illették az ágazatot, miután az okostelefonok az elektronikai üzletág legfontosabb és legnagyobb volumenű termékévé váltak.

A fellendülés hátterében a koronavírus-járvány miatti lezárások, valamint a távmunka és az otthoni tanulás elterjedése áll. A szülők új gépeket vásároltak gyermekiknek a gördülékeny tanulás érdekében, míg a vállalkozások frissítették eszközparkjaikat és modern gépeket biztosítottak a home office-os munkavállalóknak.

Érdekes azonban, hogy a szegmens pont egy olyan évben talált magára, amelyet a félvezetők szűkössége miatt PC-hiány jellemez.

Mi várható idén?

Bár az IDC szerint a PC eladások 2021-ben tapasztalt üteme nem fog kitartani az idei évben, a meghatározó piaci szereplők más véleményen vannak.

Az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger egy októberi interjúban azt mondta, hogy a PC-piac új, fenntartható, felfelé ívelő pályán van. Az Intel az asztali számítógépek és laptopok központi processzorainak vezető gyártója, mintegy 80%-os piaci részesedéssel rendelkezik.

A Dell ügyvezetője, Rahul Tikoo ráerősített az Intel-vezér előrejelzésére. Úgy véli, a világjárvány állandó változást idézett elő a vásárlási szokásokban.

Kifejtette, hogy egy háztartásban jellemzően egy számítógép található, a vásárlók azonban szépen-lassan áttérnek az okostelefon-modellre, mely szerint az egy légtérben élő emberek mindegyike rendelkezik saját géppel.

Úgy gondolom, hogy a PC-k az átállás kellős közepén vannak.

-mondta Tikoo.

A lepattanó nyertese

Az IDC adatai alapján 2021-ben a hat legnagyobb gyártó a Lenovo, a HP, a Dell, az Apple, az Asus és az Acer volt a leszállított egységek számát tekintve.

A kiemelkedő eredmények egyik legnagyobb nyertese a Microsoft volt, az eladott PC-k túlnyomó többségén ugyanis Windows operációs rendszer fut.

Bár a szoftveróriás az elmúlt években a felhőszolgáltatásokra, például az Azure-ra helyezte a hangsúlyt, a Windows továbbra is tekintélyes üzletágnak minősül. 5,68 milliárd dolláros árbevételt ért el a harmadik negyedévben, ami 10%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

Ne hagyd ki!