Legalábbis a világ számos országában akad rá példa, hogy a minimálbér szja-mentes. Igaz, ott általában a gazdagok jövedelmét 30-40 százalékkal adóztatják.


Nem ördögtől való

Van létjogosultsága és szakmailag is alátámasztható az szja-mentes minimálbér - mondta az InfoRádiónak Fajcsák Gábor adószakértő. Szerinte ugyan inkább szociálpolitikai kérdés, hogy a 0 százalékos szja-ra milyen jövedelemszintnél van lehetőség, de látva az elmúlt évek ingatlanár-növekedését, albérletdrágulását, a friss inflációs számokat, úgy gondolja,

"bőven van tér" a minimálbér fölötti összeget is adómentessé tenni.

150-200 ezer forintos bruttó bérig egyáltalán nem földtől elrugaszkodott az adómentességet átgondolni – jelentette ki.

Nem tudni

Egyelőre nem tudni, hány embert érint az ötlet, mivel nem világos, milyen bérrész érintett a mentességben. Az adószakértő szerint erre több európai országban is van példa 0 százalékos szja-ra. Igaz, ott általában a gazdagok jövedelmét 30-40 százalékkal adóztatják. Magyarországon 2022-től a 25 éven aluli fiatalokat személyijövedelemadó-mentesség illeti meg. A 130-150 milliárd forintos költségűre becsült intézkedés százezres nagyságrendben érinti majd a fiatal munkavállalókat.

The Conversation

Friss

Photo by Fré Sonneveld on Unsplash

Téglával termel áramot egy új svájci szabadalom

A rendszer hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!