Z generáció tagjai egy lépcsőn ülnek
Fotó: Shutterstock

A Z generáció tagjai harcolnak a távmunkáért

A távmunka feladása különösen nagy kihívást jelent a Z generáció számára. A 2000 és 2010 között születettek közül sokan inkább felmondanak, minthogy minden munkanapjukat az irodában töltsék.


Egy felmérés szerint a 18-24 évesek 71 százaléka állította, hogy ha munkaadója ragaszkodik hozzá, hogy teljes munkaidőben visszatérjen az irodába, akkor megfontolja, hogy más állás után néz. Ez magasabb arány, mint a náluk idősebb munkavállalók körében. A dolgozók összességének 64 százaléka állította egyébként ugyanezt, kortól függetlenül.

Nem tudják, mit veszítenek

Az ADP Kutatóintézet 2021 novemberében készített felmérést a témában 17 ország, köztük az Egyesült Államok, India és Hollandia összesen 32 ezer munkavállalójának bevonásával.

A Z generáció tagjai számára az, hogy a pandémia miatt hazaparancsolták őket a munkahelyről, elég természetes volt – mondta Nela Richardson, az ADP vezető kutatója. Bizonyos értelemben olyasmi lehetett számukra, mint a szociális életük kiterjesztése, hiszen még nem betonozódtak be a munkahelyre. Így a visszatérés számukra ijesztőbb lehet.

Ezek a fiatalok még nem töltöttek el elég időt a munkában ahhoz, hogy tisztában legyenek azzal, mit veszítenek az otthonléttel. Pedig nem tudnak kapcsolatot építeni a munkatársakkal, és tanulni sem azáltal, hogy megfigyelnek másokat.

A 71 százaléknak az is oka lehet, hogy a munkavállalók számára egyre inkább értékes és elsődleges az idő.

A pandémia alatt kezdtek

A fiatal munkavállalók egy része épp akkor lépett be a munkaerőpiacra, amikor a pandémia miatt felfordulás volt. Hozzászoktak, hogy a munkatársakat csak a képernyőn keresztül látják, és nem kell korán kelniük azért, hogy bejussanak a munkahelyükre.

A kutatás szerint a munkavállalók számára vonzó lehet némi rugalmasság a munkaórákban és –helyszínekben, ha már vissza kell térniük az irodába. Nemcsak arról van szó, hogy az emberek otthonról akarnak dolgozni, hanem arról is, hogy nagyobb rugalmasságot szeretnének egy munkanapon belül.

Sokan hajlandóak lennének a fizetésük egy részéről is lemondani, csak hogy ne kelljen bejárni dolgozni. A kutatásból az derül ki, hogy a munkavállalók több mint fele hajlandó lenne kevesebbért – akár tíz százalékkal is – dolgozni a nagyobb rugalmasságért vagy hibrid munkavégzésért cserébe.

A Wall Streeten korosztálytól függetlenül a munkavállalók nagy része távmunkapárti.

Ne hagyd ki!