Wall Street-i híres bikaszobor a kövezeten
Fotó: Shutterstock

A csúcsbankárok torkán akadt a távmunka

A Wall Street nagy bankjai általában összetartanak fontos kérdésekben. Arról azonban, hogy a távmunka után visszarendeljék-e dolgozóikat az irodákba, egyelőre eltérőek az álláspontjaik.A következő hónapokban várhatóan csak tovább mélyül a szakadék köztük ebben a kérdésben.

Ki így, ki úgy

A Citigroup engedélyezte mintegy 210 ezer dolgozója nagy részének a hibrid munkavégzést, eszerint náluk heti három napot kell az irodában tölteni, kettőt pedig lehet otthon. Az UBS is hasonló tervet jelentett be, azonban néhány amerikai munkavállalójának lehetősége nyílik a 100 százalékos távmunkára.

A Goldman Sachs, a Bank of America és a Morgan Stanley azonban visszatért a gyökerekhez, és

heti öt napon át az irodában szeretné látni az embereit.

A Morgan Stanley vezetője, James Gorman szerint valószerűtlen elvárás, hogy valaki úgy teljesítsen kiválóan egy állásban, hogy fizikailag nincs jelen a munkahelyén.

Sokan megelégednek egy állással, de aki karriert szeretne, annak emberek között kell lennie, hogy tanulhasson másoktól

- mondta.

Pénzt vagy rugalmasságot

A Wall Streeten tapasztalható némi rugalmasságot az is kikényszerítette, hogy a munkaerőpiacon immár

a nagy tech cégek és a kriptovalutával foglalkozó cégek a bankok versenytársai lettek,

ők pedig a frissen végzetteket nagy fizetéssel, méretes bónuszokkal és kevesebb irodai munkaórával csábítják. A bankok ezt nagyobb kezdőfizetéssel és plusz bónuszokkal próbálják ellensúlyozni.

A pénz azonban nem minden. A Sloan Management által januárban készített felmérés szerint a rugalmas munkavégzés sokkal jelentősebb faktor a cégek munkaerő megtartásában, mint a magas fizetés.

Egy másik kutatás alapján az idősebb munkavállalók és a nők jobban húznak az otthoni és a hibrid munkavégzés felé. Ez azt jelenti, hogy ha egy munkáltató kötelezővé teszi az irodai munkát, akkor

akaratlanul is hadat indít a sokszínűség ellen.

Az Axios-Harris Poll felméréséből az derült ki, hogy a nők 52, a férfiak 41 százaléka szeretne hosszú távon távmunkában dolgozni. A nők 15 százaléka állította, hogy az irodai munka során bajtársi viszony alakul ki a kollégák között, míg a férfiak 25 százaléka vélte ugyanígy.

Ne hagyd ki!