Az utóbbi években különösen sokan adták a fejüket a digitális nomádságra
Fotó: Shutterstock

Ha felcsapnál digitális nomádnak, van pár tippünk

Ha szeretnél utazni a világban, néhány havonta új országba költözni, közben elfogadható, stabil jövedelemmel rendelkezni, akkor neked való a digitális nomád életmód! Mutatjuk, mit kell tenned mindehhez.


.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomádok fogalma a kilencvenes évek végétől ismert, de leginkább az utóbbi évtizedben terjedt el. Ők olyan emberek, akik (leegyszerűsítve) laptop és internet segítségével a világon bárhonnan képesek dolgozni, legyen szó akár az otthunokról, vagy egy napsütötte tengerpartról - és ezt ki is használják. Huzamosabb ideig élhetnek különböző országokban, de gyakran utazhatnak is. Úgy ismernek meg új helyeket, hogy odaköltöznek, a napjaik egy részét a munkájuk, egy részét pedig a felfedezés tölti ki. Nincsen fix tartózkodási helyük, szabadon vándorolhatnak a világban – írja a Sokszínűvidék.24.hu.

Ehhez olyan munka kell, ami nem helyhez kötött. A legtöbben az IT-szektorban dolgoznak, de akadnak köztük marketingesek, szövegírók, klienseket online fogadó pszichológusok, grafikusok, nyelvtanárok, könyvelők, virtuális asszisztensek, vállalkozók és alkalmazottak egyaránt. A közelmúltban a pandémia is kedvezett a távmunka elterjedésének, elég csak a home office-ra gondolni.

Lehetőleg ilyen úti célt válasszunk

Ha a digitális nomád életformára adnánk a fejünket, legegyszerűbben az Európai Unió területén tehetnénk ezt meg. A tagállamok között szabadon mozoghatunk, nincsenek óriási kulturális különbségek, és ha haza akarnánk vagy kellene jönnünk, azt is gyorsan megtehetnénk.

Turistavízummal külföldön dolgozni nem lehet, azonban az interneten keresztül gyakorlatilag nem arra a helyre dolgoznánk ahol élünk – ez nem teljesen szabályozott terület. Vannak azonban olyan országok, melyek adnak vízumot kifejezetten digitális nomádokra számára.

Arra figyeljünk az úti cél kiválasztásánál, hogy a munkavégzésünk helyszínén legyen stabil internet, jó közbiztonság, kedvező időjárás, jó egészségügyi ellátottság (külföldiek számára is), valamint kedvező megélhetési költségek. Előny lehet egyebek között a helyi nyelv ismerete, vagy a kisebb időeltolódás, ha például sokat kellene egyeztetnünk ügyfelekkel.

Így készüljünk fel az életformára

A cikk néhány pontba szedte, hogyan érdemes felkészülni a digitális nomád életformára. Ezekből mi is szemezgettünk:

  • Érdemes rendelkezni stabil átlagjövedelemmel, valamint legalább hat hónapnyi tartalékkal az utazás előtt.
  • Akár egy hátizsákkal is el lehet indulni, jobb, ha nem vágunk neki az útnak sok csomaggal.
  • Szükségünk lehet egy könyvelőre, hiszen külföldi munkavégzés esetén tisztában kell lennünk az adózási kérdésekkel, számlázással stb.
  • Olyan pénzintézetet kell találnunk, amelyik megfelelően tudja online kezelni az otthoni és külföldi pénzügyeinket.
  • Jelentős anyagi tétel lehet a hosszabb távú biztosítás, azonban mindenképpen ajánlott.
  • A lakhatásunkat intézzük el jó előre az adott országban.
  • Minden szolgáltatónál álljunk át az internetes ügyintézésre, valamint írjunk meghatalmazást egy megbízható ismerősünknek a hivatalos ügyeink intézésére.
  • Az új környezet könnyen elveheti a figyelmünket a munkánkról, ezért érdemes lehet fejleszteni a saját önfegyelmünket.
  • Készüljünk B-tervvel arra, ha eltűnne, elromlana valamink.
  • Nem jó függőágyból dolgozni. Ajánlott lehet egy megfelelő helyszínt keresni, vagy kialakítani a munkavégzés számára.

Fontos továbbá megjegyezni azt is, hogy nem mindenkinek való a digitális nomádság. Ha igényled a nagyobb biztonságot, megszokottságot, tervezhetőséget, de kipróbálnád ezt az életformát, előbb érdemes lehet az országon belül vándorolni.

Ne hagyd ki!