Radiátor és ember kezében pénztárca aprópénzzel
Fotó: Shutterstock

Hány energiaszegény telet kell átvészelnünk? Itt a válasz

Európának nemcsak ezt az egy telet kell kihúznia: feltehetően számos hasonló év áll előttünk, miután az ukrajnai háború nyomán rekordszintre emelkedtek az energiaárak.A következő 5-10 tél nehéz lesz

– mondta a belga miniszterelnök, Alexander De Croo egy belgiumi rendezvényen.

Nem egy tél, több tél

Számos szektorban nagyon nehéz megküzdeni a magas energiaárakkal. Folyamatosan figyelemmel kísérjük ezeket, de muszáj nyíltan fogalmaznunk: az elkövetkező hónapok nehezek lesznek, az elkövetkező telek nehezek lesznek

- mondta De Croo, aki elsőként tett célzást arra, hogy nemcsak ezt a telet kell kibírni.

Európa gázszükségletének 40 százalékát a háború előtt Oroszországból szerezte be. Az orosz szénre és olajra bojkottot hirdetett, a gázellátást viszont Moszkva csökkentette: az Északi Áramlaton át már csak a szokásos mennyiség 20 százaléka csordogál.

Belgium gázszükségletének korábban is csupán 6,5 százalékát tette ki az orosz gáz. Az rezsiszámlák ugyanakkor náluk is folyamatosan emelkednek, mert a globális piacon is magasak az árak. A héten egy nap alatt majdnem 20 százalékkal nőtt az európai irányadó holland tőzsdén a gáz ára, miután kiderült, hogy váratlanul háromnapos karbantartást végeznek az Északi Áramlat csővezetéken augusztus 31-étől.

Még emelkedik

Belgiumban új rekordra emelkedett vasárnap az elektromos áram nagykereskedelmi ára, írta meg a Brussels Times, ami rekordösszegű számlákat jelent a háztartások számára.

Más európai országok is a rezsi folyamatos emelkedésére számítanak: az Egyesült Királyságban azt várják, hogy 2023 elejére négyszer akkorra összeg szerepel a számlákon, mint 2018 és 2021 között.

A cseh kormány garantálja, hogy senkinek sem kerülhet többe a lakhatás a jövedelme harmadánál, beleértve a rezsit is. Erről itt írtunk.

Ne hagyd ki!