Gázrózsa fölötte Gazprom felirat földgáz
Fotó: Shutterstock

Magyarország olcsóbban kapja az orosz gázt, mint Moldova?

Moldova augusztusban nem tud fizetni a földgázért a Gazpromnak, ezért csupán az orosz állami cég jóindulatában reménykedhet, hogy kap fizetési haladékot. A volt moldovai elnök közben Magyarországgal példálózott.

A volt szovjet tagköztársaság és a Gazprom tavaly november elsején írt alá öt évre szóló megállapodást. Eszerint Moldovának minden hónap huszadikáig előre kell fizetni az energiahordozóért. Az egyezség szerint a gáz ára havonta változik, az évszaktól és az aktuális spot ártól függően.

Másfélszeres ár

Már most megmondom, hogy nem leszünk képesek fizetni – mondta a Moldovagaz vezetője, Ion Ceban helyi újságíróknak. A július rendben lesz, de az augusztusi előrefizetést nem tudjuk teljesíteni, ez már most világos – tette hozzá a Reuters szerint.

A Moldovagaz korábban bejelentette:

a gáz ára 47 százalékkal emelkedett számukra augusztusban.

Az Ukrajnával és Romániával határos apró állam az elmúlt évben többször is hasonló helyzetbe került, nem tudott mindig időben fizetni az orosz gázért. Szerettek volna egy új megállapodást kötni, amiben a mostaninál alacsonyabb ár szerepel.

Az egyetlen megoldás jelen pillanatban az volna, ha a negyedik negyedévig halasztást kapnánk a fizetésre – mondta Ceban.

Az erre vonatkozó kérelmet már benyújtották a Gazpromhoz, de választ még nem kaptak.

A magyar kormány a jó példa

A Gazprom tavaly kétszer is figyelmeztette a mintegy 2 és félmillió lakosú Moldovai Köztársaságot, hogy leállítja a szállítást, ha nem fizetnek időben.

Az ország volt elnöke, Igor Dodon a gázhelyzet miatt előrehozott választások kiírását pendítette meg. Az oroszpárti Dodon egyben arra szólította fel az ország jelenlegi, nyugatbarát vezetését, hogy tegyék félre a büszkeségüket.

Az elnöknek és a miniszterelnöknek azonnal Moszkvába kell utaznia, és kialkudni egy alacsonyabb árat, ahogy a magyar vezetés is tette. Magyarország sokkal kedvezőbb árat fizet, mint Moldova

- mondta Dodon a Reuters szerint.

A volt elnök jelenleg házi őrizetben van hazaárulás és korrupció miatt, bár ő tagadja a vádakat. Moldova idén kérte felvételét az Európai Unióba.


The Conversation

Ne hagyd ki!