Az El Niño időjárási jelenség jelentősen befolyásolhatja az éghajlatot
Fotó: Shutterstock

Fázunk vagy ázunk? Vajon milyen telünk lesz idén?

Visszatért az El Niño, azaz „A Kisfiú” időjárási jelenség, ami jelentősen befolyásolhatja Európa éghajlatát a következő hónapokban. Szakértők próbálják megmondani, milyen hatással lehet ez a kontinens téli időjárására.


Visszatért a Niño

A szakértők szerint igazi csapás lehet, hogy júliusban visszatért az El Niño (azaz „A Kisfiú”) időjárási jelenség, hiszen szélsőséges időjárást és akár hőmérsékleti rekordokat is okozhat. Ráadásul az amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) szerint 95 százalék rá az esély, hogy az El Niño-szezon legalább jövő februárig elhúzódik.

Az Euronews megjegyzi, az El Niño-események jellemzően 9-12 hónapig húzódnak. Azonban szélsőséges esetben akár évekig is tarthatnak, és általában november és január között érik el a csúcspontjukat. Viszont a tudósok szerint különösen nehéz megmondani, hogy a Niño hogyan befolyásolhatja az európai időjárást a következő hónapokban.

Az El Niño-évek általában a tél enyhe, csapadékos kezdetével (november-december) és hidegebb, szárazabb télvéggel (január-március) járnak Észak-Európa nagy részén. Dél-Európában összességében csapadékosabb időjárást hozhat. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez az El Niñok átlagát jelenti, és nem elég ahhoz, hogy biztosan meghatározza a mostani kimenetelét. Igaz, a jelenség eltolja a valószínűséget az ilyen kimenetel javára

- véli Adam Scaife professzor, az Egyesült Királyság Met Office hosszú távú előrejelzésekért felelős vezetője.

Hozzáteszi, a mostanihoz hasonló, különösen erős eseményekkor gyakran figyelhető meg eltérő mintázat. Továbbá a Kisfiú csak az egyike az európai időjárást befolyásoló számos hatásnak.

A trópusi esőzések bolygóméretű hullámokat indítanak, amelyek télen Európát is érintik. Ezek a trópusi Atlanti-óceánból, valamint a csendes-óceáni El Niñóból is eredhetnek

- idézi a professzort az NRGReport.

Emellett a sztratoszféra szintén megzavarhatja a Niño mintázatát. Néhány évente ebben a légköri rétegben a szelek megszakadnak, így gyakran az El Niñótól független hideghullámok alakulnak ki.

Európai vízhiányra figyelmeztetett a WWF

Andreas Beckmann, a WWF közép- és kelet-európai (KKE) vezetője szerint pedig újabb válsággal néz szembe Európa, mégpedig a vízhiánnyal. A Politico cikkére hivatkozva Beckmann arra figyelmeztet, az aszály nemcsak Spanyolországot és Görögországot, hanem a KKE régiót is érinti.

Megjegyezte, az előrejelzések szerint a csapadék mennyisége stabil marad éves szinten az érintett kelet- és közép-európai országokban, azonban drasztikusan változik az eloszlása. Több érkezik télen és kevesebb nyáron, ami áradásokhoz és aszályhoz vezet.

Hozzátette, az emberi tevékenység kedvezőtlen hatásai nemcsak a klímaváltozásban mutatkoznak meg, hiszen nagyon rosszul érintik a biodiverzitást is.

Együtt kell dolgoznunk a természettel, nem ellene

- idéztük a szakembert.

Ne hagyd ki!