A télen előtérbe kerülhetnek a melegebb, fűszeresebb ételek
Fotó: Shutterstock

Élelmiszerek, amelyek segíthetnek elkerülni a megfázást

Néhány élelmiszer fogyasztása igen kedvező hatással lehet az egészségünkre télen. Például segíthetnek elkerülni a megfázást a hűvösebb hónapokban. Mutatjuk, mire figyeljünk oda a téli étkezéseknél, hogy hozzájáruljunk az egészségünk megőrzéséhez.


Érdemes odafigyelni a táplálkozásunkra télen is

Érdemes a táplálkozásunknak illeszkednie az adott évszakhoz, aktuális időjáráshoz. Ősszel, amikor a hőmérséklete csökkenni kezd, jobban eshetnek a melegebb ételek, hiszen segítenek a szervezet hőháztartásában. A télen ismét előtérbe kerülhetnek a szárazabb, sütött, fűszeresebb ételek.

Bőkezűbben fűszerezhetünk például bazsalikommal, rozmaringgal, babérlevéllel, kakukkfűvel, zsályával, kardamonnal, borsfélékkel, szegfűszeggel, fahéjjal, gyömbérrel, erős paprikával, szerecsendióval, borókabogyóval, vaníliával, így fokozva a belső meleget – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Nem szerencsés a túl sok gyümölcs

A műízű ételek megzavarhatják a szervezet által sugallt kívánságokat. Például nem szabad túl sok gyümölcsöt enni a télen. Ha nagy mennyiségben fogyaszt hűtő hatású trópusi gyümölcsöt, megzavarhatja a testünk hőháztartását és kiszolgáltathatja magát a szervezetünk. Azonban az aszalt és a száraz termékek kisebb mennyiségekben beiktathatók az étrendbe.

A zöldségek jobb választás lehetnek, hiszen azokat túlnyomórészt hőkezeljük, így a főzés és a sütés megváltoztatja az energiájukat. Fogyasztanunk kell belőlük egy keveset nyersen is a vitamin- és az enzimtartalmuk miatt. A csírák és a fermentált zöldségek szintén hűtenek, de kisebb mennyiségben, megfelelően kombinálva az étrend részei maradhatnak télen is.

Fontos a mennyiség

Télen is érdemes betartani a lúgosító és a savasító ételek megfelelő arányát. Ajánlott szerepeltetni például a zöldségféléket az étrendben, hiszen az elsavasodott szervezet hibásan funkcionál, fogékonyabb számos betegségre és a súlyfeleslegtől is nehezebben szabadul meg.

A hidegebb hónapokban sem érdemes többet enni, hiszen, ha többet emészt a szervezet, kevesebb ereje marad más feladataira. Emellett a lerakódott zsírréteget cipelni kell, ami egyébként is számtalan betegség kockázatát növeli. A túlsúlyos emberek gyakran fázékonyabbak, mint normál testtömegű társaik.

Érdemes a télen másképpen táplálkozni, más alapanyagokból és technológiákkal készíteni az élelmünk, mint a melegebb időkben. Ezek az elvek sokat segíthetnek abban, hogy a meghűléses időszakot betegségektől mentesen vészeljük át.

Ne hagyd ki!