A mentális egészség kapcsán azzal is érdemes tisztában lenni, hogy mi az a kolin
Fotó: Shutterstock

Öt étel, amely segíthet megőrizni a mentális egészségünket

Egyes termékek fogyasztása jót tesz a mentális egészségnek. Például sok lehet bennük az antioxidáns, ami segíthet meggátolni az oxidációt a szervezetben, így az agyban is. Mutatunk öt olyan hétköznapi élelmiszert, amelyek hozzájárulhatnak a szellemi képességek megtartásához.


A fogyást és az agyműködést is segíthetik

A következő élelmiszerek fogyasztása roppant előnyös lehet a szervezetünknek, és elősegítheti a fogyást is, amennyiben van ilyen cél. Érdemes beépíteni ezeket az étrendben, hiszen ha például nem jutunk elegendő omega-3-hoz, az a tanulásra is negatívan hatással lehet és repressziót is okozhat – írja a Magyar Mezőgazdaság. Mutatjuk is, mely táplálékok hathatnak kedvezően a mentális egészségre!

Kávé: A kávé két fő összetevője, a koffein és az antioxidánsok jót tesznek az agy egészségének. Segít feldobni a hangulatunkat és a koncentrációnkat.

Dió: A dió tele van antioxidánsokkal, és segít meggátolni az oxidációt az agyban és a szervezetben. A dió az új neuronok növekedését is elősegíti, ami azt jelenti, hogy segítheti az új agysejtek növekedését, ami fontos szempont a jó mentális egészség fenntartásában.

Kurkuma: A kurkumin, a kurkuma (a currypor egyik fő összetevője) hatóanyaga bizonyítottan átjut a vér-agy gáton, ami azt jelenti, hogy közvetlenül bejut az agyba, és jótékonyan hat az ott lévő sejtekre.

Joghurt: A joghurt fogyasztása segítheti a stresszszint, a szorongás és a depresszió csökkentését.

Avokádó: Az avokádó K-vitaminban és folsavban gazdag, ezért hozzájárulhat az agy védelméhez a stroke ellen. Támogathatja a memória és a koncentráció fellendítését is. Az avokádóról köztudott, hogy nagy adag luteint is tartalmaz, amelyet a tanulmányok szintén összefüggésbe hoztak a jobb agyműködéssel.

Kolin az egészséges agyműködésért

Az agyműködésünk szempontjából ajánlott azzal is tisztában lenni, hogy mi az a kolin.

Technikailag nem minősül vitaminnak vagy ásványi anyagnak, a B-vitaminok családjához sorolják. A kolin számos testi funkció működéséhez létfontosságú. Ide tartozik az agy fejlődése, az energiaszint fenntartása, az idegrendszer támogatása és a máj működése, valamint a neurotranszmitter, az acetilkolin előállítása. Ha a kolin nem mozgatja a zsírokat és a koleszterint a májból, ezek felhalmozódhatnak és májkárosodást okozhatnak

- mondta Trista Best dietetikust.

A szakértő szerint a napi kolinszükséglet a nőknél nagyjából 425 mg, a férfiaknál 550 mg. Kolin leginkább az állati eredetű élelmiszerekben található, azonban fedezni lehet a napi szükségletet akkor is, ha valaki növényi alapú vagy vegán táplálkozási mintát követ, például tofu, diófélék, keresztesvirágú zöldségek, hüvelyesek és quinoa fogyasztásával.


Ne hagyd ki!