Valamint azok, amelyek fogyasztását nem javasolják a szakértők
Fotó: Shutterstock

Két élelmiszer a máj egészségéért

A máj feladatai közé tartozik például a vér méregtelenítése, de szerepe van a véralvadási funkció fenntartásában, a szervezet energiaellátásában, valamint az emésztéshez fontos epe termelésében is. Mutatunk két élelmiszert, melyek fogyasztása különösen hozzájárulhat a szerv egészségéhez.


Babfogyasztás a máj egészségéért

Dr. Jinan Banna dietetikus szerint a máj egészsége nemcsak egy adott élelmiszerrel, hanem a teljes étrenddel függ össze. Azonban kimondottan kedvezhet a májműködésnek, ha a bab helyet kap a táplálkozásban. A bab rostokat, fehérjét, összetett szénhidrátokat, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a szerv egészségéhez. Kutatásokkal pedig azt is kimutatták, hogy a magas rosttartalmú étrend csökkenti a NAFLD (nem alkoholos zsírmájbetegség) kockázatát.

Az összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek hangsúlyozása fontos a máj egészsége szempontjából. Az összetett szénhidrátok ugyanis olyan vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, amelyek támogatják a májműködést és az anyagcserét, segítenek a vércukorszint stabilan tartásában, és összefüggésben vannak a gyulladások csökkentésével

idézi Jinan Bannát a Magyar Mezőgazdaság.

A lenmag is segíthet

A lenmag egyike azon nagyon kevés élelmiszereknek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat, amelyek jótékony hatással lehetnek a máj egészségére és különösen a nem alkoholos zsírmájbetegségekre. (…) A lenmag nagy mennyiségű oldható rostot tartalmaz, amelynek egyedülálló előnyei vannak a vércukorszint és a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Az emelkedett vércukorszint és koleszterinszint a májbetegségek és számos más betegség kockázati tényezője

- tette hozzá egy másik dietetikus, Andy De Santis.

Megjegyezte, a lenmagban magas a polifenoloknak nevezett antioxidánsok egy speciális típusa is, amelyek szintén hozzájárulnak a máj egészségéhez. Emellett ezek a magvak sokoldalúan felhasználhatók. Fogyaszthatók például joghurttal és zabpehellyel, esetleg turmixokhoz vagy péktermékekhez hozzáadva.

Amit nem ajánlanak a szakértők

Viszont olyan élelmiszerek is vannak, melyek fogyasztását nem ajánlják a szakértők a máj optimális működése érdekében. Ilyenek a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek, valamint az olajban sült fogások. Emellett Michelle Lai orvos szerint kerülni kell az alkoholt, a felesleges cukrot és a felesleges kalóriákat is.

Ha többet eszünk, mint amennyit a szervezetünk eléget, a májunknak fel kell dolgoznia és tárolnia kell a felesleges energiát. Ha túl sokat viszünk be ezekből, azzal megterheljük a májat

- mondta Dr. Lai.

Prest a dohányzás kerülését is javasolja, hiszen károsítja a májsejteket. Emellett fontos az egészséges testsúly megtartása is, ezért érdemes mozogni legalább napi 30 percet.


Ne hagyd ki!