Felsorolunk olyan élelmiszereket is, amelyek fogyasztása nem ajánlott
Fotó: Shutterstock

Élelmiszerek a máj egészségéért

Amellett, hogy a máj felel a szervezet méregtelenítéséért, mintegy 500 egyéb, létfontosságú funkciót is ellát. Például eltávolítja a salakanyagot, valamint felel az immunválaszokért és a vércukorszint szabályozásáért. Amíg egyes élelmiszerek fogyasztása segítheti a működését, más ételek bevitele kedvezőtlenül hathat rá.


Rendkívül fontos az egészséges májműködés

Tanulmányok szerint nagy szerepe van az egészséges étrendnek a máj egészségében, akárcsak a megfelelő testsúlynak, a normális koleszterin- és vércukorszintnek és a korlátozott alkoholfogyasztásnak is. Melissa Prest dietetikus tájékoztatója alapján a Magyar Mezőgazdaság szedte össze, melyek a legjobb élelmiszerek a májműködés szempontjából.

Ebbe a csoportba sorolhatók a mediterrán étrendre jellemző élelmiszerek. A magas antioxidáns-tartalmuk miatt segíthetnek csökkenteni a májbetegségeknél gyakran előforduló gyulladásokat.

Továbbá a gyümölcsök is tele vannak antioxidánsokkal, különösen a bogyósak, mint a szőlő és az áfonya.

Érdemes beiktatni a leveles zöldségeket (például a spenót, a kelkáposzta és a káposzta) is az étrendünkbe. Magas K-vitamin-tartalmúak, amire a májnak a vérrögök kialakításához van szüksége.

A zsírmájbetegség megelőzéséhez pedig az olívaolaj mértékletes fogyasztása ajánlott. Növelheti a HDL-koleszterinszintet, azaz a jó koleszterint, valamint E-vitaminban és antioxidánsokban is gazdag.

Pozitívan hathatnak a máj egészségére a rostban gazdag élelmiszerek is, mint a például a zabpehely. Segíthetik a rendszeres bélmozgást és javíthatják a bélrendszer egészségét.

Az elegendő fehérjefogyasztás szintén elengedhetetlen a májnak. Különösen a sovány fehérjék (például a baromfi és a hal) ajánlottak, valamint olyan növényi eredetű fehérjék, mint a lencse, a borsó, a diófélék és a tofu.

A máj egészséges étrenddel (alacsony szénhidrát- és magasabb fehérjetartalommal) a legboldogabb. A legjobb módja annak, hogy segítsük a máj működését, ha kíméljük és gyulladáscsökkentő, magas antioxidáns tartalmú élelmiszerekkel gazdagítjuk az étrendünket

- tette hozzá Dr. Nancy Reau, a Rush University Medical Center hepatológia részlegvezetője.

Amit nem ajánlanak a szakértők

A máj optimális működése érdekében egyes élelmiszerek fogyasztását nem ajánlják a szakértők. Ilyenek a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek, valamint az olajban sült fogások. Emellett Michelle Lai orvos szerint kerülni kell az alkoholt, a felesleges cukrot és a felesleges kalóriákat is.

Ha többet eszünk, mint amennyit a szervezetünk eléget, a májunknak fel kell dolgoznia és tárolnia kell a felesleges energiát. Ha túl sokat viszünk be ezekből, azzal megterheljük a májat

- mondta Dr. Lai.

Prest a dohányzás kerülését is javasolja, hiszen károsítja a májsejteket. Emellett fontos az egészséges testsúly megtartása is, ezért érdemes mozogni legalább napi 30 percet.


Ne hagyd ki!