A hölgyeknek különösen ajánljuk ezeket a szuperélelmiszereket
Fotó: Shutterstock

Három különösen ajánlott élelmiszer 40 felett

Ahogyan az ember idősödik, egyes tápanyagokra nagyobb szüksége lesz a szervezetének, mint korábban volt. Mutatunk három élelemiszert, melyek fogyasztása nagyon ajánlott 40 év felett, különösen a hölgyeknek.


Érdemes néhány szuperélelmiszert beiktatni az étrendbe

Egyre több egészségügyi problémával kell szembenézni a kor előrehaladtával. Azonban jónéhány betegség kialakulásának a kockázata csökkenhet egészséges, tápanyagban gazdag élelmiszerek fogyasztásával. Ilyenek a szuperélelmiszerek. Ha bekerülnek a mindennapi étrendbe, erősíthetik az immunrendszert és hozzájárulhatnak a szív egészségéhez is. Bármilyen korosztálynak ajánlottak, azonban negyven év felett különösen szükségesek lehetnek – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Megan Wong és Kristian Morey dietetikusok szerint három élelmiszer, a keresztesvirágú zöldségek, az aszalt szilva és a fekete bab igen előnyös kiegészítője lehet az étrendnek, különösen hölgyeknél.

Keresztesvirágú zöldségek

Ebbe a csoportba tartozik például a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a bok choy és a kelbimbó. Ezek a zöldségek segíthetnek a hormonok szabályozásában is. Indol-3-karbinol nevű vegyületet tartalmaznak, amely hozzájárul a diindolil-metán (DIM) létrejöttéhez a szervezetben.

A DIM-nek számos, különösen a nők számára érdekes előnye lehet, mivel feltételezhetően segít kiegyensúlyozni a szervezet ösztrogénszintjét azáltal, hogy serkenti az ösztrogén egy kedvezőbb formájának, a 2-hidroxi-ösztronnak a termelését, és csökkenti az ösztrogén egy másik formájának, a 16 alfa-hidroxi-ösztronnak a hatását, amely összefüggésbe hozható a súlygyarapodással és egyes rákos megbetegedések, köztük a mell- és méhrák fokozott kockázatával

- tájékoztatott Morey.

Aszalt szilva

Ez a gyümölcs leginkább a csontritkulás és a súlygyarapodás elleni küzdelmében segítheti a szervezetet.

A kutatások azt mutatják, hogy napi 4-5 darab aszalt szilva elfogyasztása hozzájárulhat a csontok védelméhez. Ezekben a vizsgálatokban az aszalt szilva rendszeres fogyasztása valóban összefüggésbe hozható volt a gerinc magasabb csont ásványi sűrűségével

- mondta Wong.

Az aszalt szilva gazdag oldható rostokban is, melyek lassítják az emésztést és szabályozzák a vércukorszintet.

Fekete bab

A fekete bab magnéziumban és káliumban gazdag, két olyan ásványi anyagban, amelyek még fontosabbá válnak, ahogy a nők idősödnek

- magyarázta Wong.

A magnéziumban és káliumban gazdag ételek fogyasztása a hölgyeknél különösen a menopauza közeledtével előnyös, hiszen akkor a csontsűrűségük akár 20 százalékát is elveszíthetik.


Ne hagyd ki!