Igazi csodaszert terem a mahónia
Fotó: Shutterstock

Kevesen tudják, mekkora kincs a borbolya

Számos magyarországi kert dísze a közönséges mahónia, avagy a borbolya. Sokan azért tartják, mert igen dekoratív növény, és nem tudják róla, hogy a bogyós termése ehető és rendkívül egészséges is.


A mahóniáról dióhéjban

A mahóniák Kelet-Ázsiában, a Himalájában, valamint Észak- és Közép-Amerikában őshonosok. Több fajuk megtalálható a magyarországi kertekben is, ahol leginkább mutatós örökzöld leveleikért és virágaikét tartott díszcserjék.

Azonban a közönséges mahónia (Mahonia aquifolium, népiesen borbolya) ágainak a kérgét és a csúcsát, valamint a leveleit és a virágait gyógyításra is használják. A növény legfőbb hatóanyagai az alkaloidok, a flavonoidok, a cserzőanyagok, a szalicil-aldehidek és az illóolajok. A Hello Vidék megjegyzi, a gyógynövényből származó készítmények fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vizelethajtó, izzasztó és antimikrobiális hatásúak is lehetnek.

A levelekből származó készítmények például emésztési gondokat is orvosolhatnak. A virágok hatóanyagai egyebek mellett csökkenthetik a reumás panaszokat, valamint kezelhetik a hólyag- és veseproblémákat. A kérgéből pedig olyan kenőcs is készíthető, amely akár a pikkelysömör kezelésében is segíthet.

Igen egészséges a termése is

Az apró bogyós termése például cukrot, almasavat, pektint és C-vitamint is tartalmaz. Leginkább musthoz, lekvárhoz, zselékhez és szörpökhöz használják fel. Bár a termésbogyó rendkívül savanyú, de ha kicsit megcsípi a dér, veszít a savanyúságából.

Ha valaki a borbolya termését befőzné, esetleg szörpöt készítene belőle, először meg kell tisztítania a kocsánytól, majd ki kell préselnie a bogyókat. Vigyáznia kell, hogy a magjai ne kerüljenek a lébe, hiszen keserűvé teszik azt.

Tíz, akár a kertben is könnyen termeszthető gyógynövény

Egyébként Blake Burger és Kenna Castleberry kertész szakemberek nemrégiben állítottak össze egy tízes listát azokból a könnyen termeszthető és nagyon hasznos gyógynövényekből, amelyeket otthoni termesztésre is ajánlanak. Igaz, a borbolya kimaradt a felsorolásukból, de az összeállításukban csak olyan növények szerepelnek, amelyek Magyarországon is igen népszerűek és megteremnek. De mutatjuk a szakemberek listáját!

  • Körömvirág (Calendula officinalis)
  • Kamilla (Matricaria chamomilla)
  • Borsmenta (Mentha x piperita)
  • Szent bazsalikom (Ocimum tenuiflorum)
  • Széleslevelű útifű (Plantago major)
  • Izsóp (Hyssopus officinalis)
  • Levendula (Lavandula angustifolia)
  • Komló (Humulus lupulus)
  • Galagonya (Crataegus ambigua)
  • Örménygyökér (Inula helenium)

A részletekért ezt a cikkünket ajánljuk a figyelmedbe.

Ne hagyd ki!