A vörös húsok sem ártalmasak az egészségre minden esetben
Fotó: Shutterstock

Három hús, ami 40 felettieknek is ajánlott lehet

Nagy szüksége van vasra a szervezetnek, hiszen hozzájárul a növekedéshez és a fejlődéshez is. 40 év felett különösen ajánlott, mivel fokozhatja az anyagcserét. Továbbá a hemoglobin előállításához is szükséges, amely a vörösvértestek fehérjéje, és segít az oxigént szállításában a szervezetben.


Szüksége van a szervezetnek a vasra

A vasnak két típusa van, a heme és a nem heme. A heme az állati húsokban és a tenger gyümölcseiben található. Ez szívódik fel legkönnyebben a szervezetben. A nem heme a növényi eredetű élelmiszerekben fordul elő. Szintén fontos része az egészséges táplálkozásnak, de nem szívódik fel maradéktalanul.

A vas jótékony hatással van az anyagcserére, mivel a hemoglobin alkotórésze, amely a vérben lévő oxigént szállítja a sejtekhez az egész testben. Az oxigén a sejtek anyagcseréjéhez szükséges, a vashiány pedig csökkent oxigénszállításhoz, majd fáradtsághoz és alacsony energiaszinthez vezethet

- idézi Meaghan Greenwood táplálkozási tanácsadót a Magyar Mezőgazdaság.

Hozzátette, a marhahús (sovány szűzpecsenye vagy a darált marhahús), a sertéshús (sertéskaraj vagy bélszín) és a baromfi (csirke és a pulyka) olyan anyagcsere-növelő húsok, amelyeket a 40 év feletti nők is nyugodtan fogyaszthatnak, hiszen magas a heme vastartalmuk.

Vita a vörös húsok fogyasztása körül

Több szakértő állítja, a vörös húsok nem illenek a szívbarát étrendbe, hiszen például szívkoszorúér-betegséghez is köthetők, vagy elősegíthetik vastagbélrák kialakulását. Dana Ellis Hunnes dietetikus szerint is a sovány fehérjék kedvezőek lehetnek az egészségre, de kerülendő a vörös húsok fogyasztása.

Ami a bélrendszer egészségét illeti, a vörös húsban olyan vegyületek vannak, amelyek megváltoztatják a bélrendszer savasságát, így hatással vannak a mikrobiomra

- mondta Hunnes-t.

A jó és a rossz baktériumok egyensúlyának az ilyen átrendeződése emésztési problémákat eredményezhet, például gázokat, puffadást és/vagy hasmenést. Ha a bélrendszer egyensúlya megbomlik, az az egész szervezetre hatással lehet: akár az immunrendszer is veszélybe kerülhet.

A mértékletesség lehet a kulcs

Jellemzően nem vita tárgya, hogy a vörös húsok nagyobb mennyiségű gyakori fogyasztása árthat az egészségnek. Azonban felmérések bizonyítják, lehet helyük az egészséges étrendben. A Penn State tudósai egyik kutatása a sovány vörös húsok egészségügyi hatásait vizsgálta. 59 résztvevője volt a vizsgálatnak, akiknek ilyen hústermékeket tartalmazó mediterrán, valamint amerikai étrenden kellett élniük. Összesen négy étkezési terv volt, ezeket kellett két hónap alatt mindenkinek "végigennie", egyhetes szünetekkel.

Az az eredmény született, hogy a mediterrán étrend minden alanynak csökkentette az LDL-koleszterinszintjét. Azonban a „rossz koleszterin” legnagyobb esése akkor volt kimutatható, amikor napi 141 és 708 gramm közötti sovány vörös húst fogyasztottak.

Amikor gyümölcsökre, zöldségekre és más növényi alapú élelmiszerekre épülő egészséges ételeken élsz, akkor mérsékelten például sovány vörös húsok számára is van hely az étrendedben. (…) Vannak olyan tápanyagok a sovány marhahúsban (például a karajban), amelyekből profitálhat a szervezeted

- nyilatkozta Jennifer Fleming, az egyik kutató.

Ne hagyd ki!