Egyesek szerint beilleszthetőek az egészséges étrendbe
Fotó: Shutterstock

Károsak vagy sem a vörös húsok az egészségünkre?

Fontos szerepük van a fehérjéknek a kiegyensúlyozott táplálkozásban, azonban nem minden fehérje fogyasztása egyformán kedvező. Egyesek szerint hízáshoz és gyulladásokhoz is hozzájárulhat a vörös húsok fogyasztása. Mások szerint igenis van helyük az egészséges étrendben.


Vita a vörös húsok fogyasztása körül

Több szakértő állítja, hogy a vörös húsok nem illenek a szívbarát étrendbe, hiszen például szívkoszorúér-betegséghez is köthetőek, vagy elősegíthetik vastagbélrák kialakulását. Dana Ellis Hunnes dietetikus szerint is a sovány fehérjék kedvezőek lehetnek az egészségre, azonban kerülendő a vörös húsok fogyasztása.

Ami a bélrendszer egészségét illeti, a vörös húsban olyan vegyületek vannak, amelyek megváltoztatják a bélrendszer savasságát, így hatással vannak a mikrobiomra

- idézi Hunnes-t a Magyar Mezőgazdaság.

A jó és a rossz baktériumok egyensúlyának az ilyen átrendeződése emésztési problémákat eredményezhet, például gázokat, puffadást és/vagy hasmenést. Ha a bélrendszer egyensúlya megbomlik, az az egész szervezetre hatással lehet: akár az immunrendszer is veszélybe kerülhet. A szakértő hozzáteszi, nem valószínű, hogy nagy bajunk lesz a vörös húsok mértékletes fogyasztásától, de amikor csak lehet, válasszunk inkább sovány fehérjéket, például csirkét, halat vagy növényi alapú élelmiszereket.

A mértékletesség lehet a kulcs

Jellemzően nem vita tárgya, hogy a vörös húsok nagyobb mennyiségű gyakori fogyasztása árthat az egészségnek, azonban felmérések bizonyítják, hogy lehet helye az egészséges étrendben. A Penn State tudósai tavaly indítottak egy kutatást, melyben a sovány vörös húsok egészségügyi hatásait vizsgálták. 59 résztvevője volt a vizsgálatnak, akiknek ilyen hústermékeket tartalmazó mediterrán, valamint amerikai étrenden kellett élniük. Összesen négy étkezési terv volt, amit két hónap alatt kellett mindenkinek "végigennie", egyhetes szünetekkel.

Az az eredmény született, hogy a mediterrán étrend minden alanynak csökkentette az LDL-koleszterinszintjét. A „rossz koleszterin” legnagyobb csökkenése azonban akkor volt kimutatható, amikor napi 141 és 708 gramm közötti sovány vörös húst fogyasztottak.

Amikor gyümölcsökre, zöldségekre és más növényi alapú élelmiszerekre épülő egészséges ételeken élsz, akkor mérsékelten például sovány vörös húsok számára is van hely az étrendedben. (…) Vannak olyan tápanyagok a sovány marhahúsban (például a karajban), amelyekből profitálhat a szervezeted

– nyilatkozta Jennifer Fleming, az egyik kutató.

Ne hagyd ki!