Emésztési problémák ellen is felveheti a kesztyűt
Fotó: Shutterstock

Ne ijesszen el a színe, ez a savanyúság jó a szervezetednek

Egyes erjesztéssel savanyított élelmiszerek a bennük található probiotikumok és rostok miatt hozzájárulhatnak a megfelelő emésztéshez, az egészséges bélrendszerhez, az erősebb immunrendszerhez és segíthetnek a fogyásban is. A savanyított cékla különösen hasznos lehet.


Emésztési problémáknál, néhány élelmiszer fogyasztása ajánlott, mások kerülendők

Amy Shapiro, dietetikus szerint emésztési problémáknál érdemes kerülni az olyan élelmiszereket, mint a keresztesvirágú zöldségek (például kelbimbó, kelkáposzta, brokkoli, karfiol stb.) vagy a hüvelyesek (bab, borsó stb.). Mellettük hanyagolandók a túlságosan feldolgozott ételek, a hozzáadott rostokat tartalmazó élelmiszerek, valamint bizonyos esetekben a tejtermékek, a tejhelyettesítők, illetve az eritrit és a xilit is előidézhet hasmenést vagy puffadást.

Azonban vannak olyan savanyúságok, amelyeket akár napi szinten érdemes fogyasztani az egészségesebb emésztésért. Ezek közé tartozik az erjesztéssel savanyított cékla, ami tele van probiotikumokkal. Ezek a kedvező baktériumok segítik a jobb emésztést, és hozzájárulnak az egészségesebb immunrendszerhez.

A savanyított cékla rostokban gazdag, probiotikumokat, valamint polifenolokat tartalmaz, melyek segítenek a sejtek oxidációja ellen, ezenfelül pedig olyan vegyületek is megtalálhatók benne, amelyek segítenek a vérnyomás és az edzés utáni regenerálódásban. Sőt a savanyított cékla segíthet a vércukorszint kezelésében, mivel gyakran ecettel erjesztik, az ecet pedig bizonyítottan segít kiegyensúlyozni a vércukorszint ingadozását

- idézi Shapirót a Magyar Mezőgazdaság.

Hozzáteszi, a cékla rostok, vitaminok és más tápanyagok forrása is, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Az erjesztéssel savanyított élelmiszerek pedig fehérjét, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaznak.

Persze emésztése problémák miatt elsőként orvoshoz érdelmes fordulni, és az ő tanácsait követni!

Három élelmiszercsoport, amely nem kedvez a bélműködésnek

A bélmikrobiom pedig a vastagbélben található baktériumok és mikroorganizmusok csoportja. A benne lévő baktériumok összetétele kulcsfontosságú egyes testi funkciók, például az idegrendszer, az immunrendszer és az emésztés szempontjából. A bélmikrobiom egészségében nagy szerepet játszik, hogy mit eszünk.

Dr. Chris Dammant, a seattle-i Washingtoni Egyetem gasztroenterológusa három élelmiszertípusra hívta fel a figyelmet, amelyek fogyasztását érdemes kerülni a bélrendszerünk egészséges működése érdekében. Ezek az élelmiszercsoportok pedig:

  • a finomított pékáruk (különösen a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupos ételeket);
  • a feldolgozott húsok (például a szalonna, a hot dog, a szárított marhahús és egyes felvágottak);
  • valamint a cukros italok (főleg ha magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot, szacharint vagy szukralózt tartalmaznak).

Ne hagyd ki!