Két szép barna tehén bámul a világba a réten
Fotó: Shutterstock

Etetni, itatni nem bírják, inkább eladják a marhákat

Az extrém szárazság és az inflációs nyomás hatására amerikai gazdák arra kényszerülnek, hogy nagy számban váljanak meg állataiktól, olyan nagy számban, amire évtizedek óta nem volt példa.

Az Egyesült Államok nyugati régiójának csaknem 80 százalékát extrém szárazság sújtja, szinte már egy teljes éve. A legutóbbi, hetekig tartó hőhullám után, amely majdnem 80 millió embert érintett, sok állattartó komoly döntésre kényszerül.

Kiégett a fű

Texasban a hőmérséklet heteken át 38 fok környékén mozgott: a fű kiégett, a vizek elpárologtak – mindkettő kulcsfontosságú a marhacsordák életben tartásához. Sok gazda szerint egyetlen lehetőségük maradt: az eladás.

2011-ben volt utoljára ilyen mértékű szárazság, akkor kerültek a marhatartó gazdák hasonló helyzetbe

– mondta David Anderson, texasi agrárközgazdász a CNN-nek.

Az USA nyugati részén tavaly tapasztalt aszály miatt a gazdák 40 százaléka kényszerült arra, hogy megváljon csordája egy részétől. Most, mikor az infláció miatt emelkedik a takarmány, a műtrágya és az üzemanyag ára, még rosszabb a helyzet. Sok tehén kerül kalapács alá, vagyis elárverezik őket.

Túlkínálat a marhapiacon

Az oklahomai Elk Cityben, ahová négy környező megyéből hordják az eladó állatokat, általában napi 2-300 marha kerül a piacra, a múlt héten azonban volt olyan nap, amikor ezer.

Monte Tucker, akinek a családja öt generációra visszamenőleg marhatartással foglalkozott, egyelőre még kitart. A takarmány, amellyel próbálja kiegészíteni az állatok táplálékát tavaly 200, most 400 dollárba kerül tonnánként, vagyis a duplájára emelkedett az ára.

A gazdák nem szívesen adnak túl az állataikon, de most vigasztalhatja őket az a tudat, hogy legalább jó árat kapnak értük

– mondta Anderson. A marhahús ára az Egyesült Államokban júniusban majdnem 10 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbihoz képest.

Nemzeti parkok

A szárazság sújtotta területeken az állattartók anyagi támogatást kaphatnak az amerikai kormánytól a vízszállításhoz vagy az áttelepüléshez.

A Missouri kormányzó, Mike Parson a napokban lehetővé tette a vízhez való hozzáférést a nemzeti parkokban és más természetvédelmi területeken a gazdálkodók számára. Mint írja, a saját farmján is nagyon gyors volt az állapotromlás a szárazság miatt, és tudja, hogy máshol is ugyanez a helyzet az államban.

Itt írtunk arról, hogy Kínában a sertéshús ára emelkedik a szokatlan forróság miatt. Itt pedig arról lehet olvasni, hogy az űrből is mérhető: az extrém időjárási viszonyok a klímaváltozásnak tudhatók be.


Ne hagyd ki!