Kutatások sora bizonyította, mennyire egészséges
Fotó: Shutterstock

A betegségek megelőzésében is segít ez a szuperélelmiszer

Egy friss kutatás szerint olyan molekulákat is tartalmaz a brokkoli, amelyek hozzájárulnak a szervezet egészségének megőrzéséjez. A bélrendszerre pedig különösen kedvező hatással vannak.

.

Igazi szuperélelmiszer az egészséges brokkoli

A brokkoli egy igazi szuperzöldség. A közelmúltban a Penn State Egyetem tudósainak egereken végzett vizsgálata például azt állapította meg róla, hogy a fogyasztása után egyes belőle származó molekulák kedvező hatással vannak a vékonybél nyálkahártyájára, valamint befolyásolják a bélsejtek működését is.

Mindannyian tudjuk, hogy a brokkoli jót tesz nekünk, de miért? Mi történik a szervezetben, amikor brokkolit eszünk? (…) Kutatásaink segítenek feltárni azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével a brokkoli és más élelmiszerek jótékonyan hatnak az egerek és valószínűleg az emberek egészségére is. Ez erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a keresztesvirágú zöldségeknek, mint a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó, a normál egészséges étrend részét kell képezniük

- idézi Gary Perdewt, a Penn State Egyetem kutatóját a Magyar Mezőgazdaság.

A vizsgálatkor a tudósok egy csoport egeret olyan étrenddel etettek, amely 15 százalékban brokkolit tartalmazott. A kontrollcsoport rágcsálói nem kaptak a zöldségből. A kutatás végén megállapították, azoknál az állatoknál, amely nem kaptak brokkolit, nem volt AHR-aktivitás, ami megváltozott bélgátfunkciót eredményezett. Náluk kisebb volt a védő nyálkaréteg a vékonybélben, rövidebb volt a táplálék átfutási ideje, és csökkent a Paneth-sejtek és a lizoszómák termelődése is.

A brokkolit nem kapó egerek bélrendszerének egészsége számos olyan módon károsodott, amelyekről ismert, hogy összefüggésbe hozhatók betegségekkel

- tette hozzá a tudós.

A brokkoli segíthet a rák elleni küzdelemben is

A japán Hirosimai Egyetem tudósai és német rákkutatók kutatási eredményei szerint pedig a brokkoliban és a vele rokonságban álló növényekben fellelhető egy olyan molekula, amely diindolylmetánná (DIM) képes alakulni, és el tudja pusztítani a mell-, prosztata- és vastagbélrák sejtjeit.

A DIM hatására úgynevezett „autofágia” lép fel: a sejtek kilökik maguk közül a működésképtelen, rákos elemeket, amelyek el is halnak a folyamat során.

Felfedeztük, hogy a DIM kémiai vegyület olyan új biológiai aktivitást vált ki, amely károsítja a hasadó élesztő nukleáris membránjait. A nukleáris membránok integritása fontos az emberi egészség szempontjából. A magmembrán hibáit okozó mutációk felgyorsítják az öregedési folyamatot. Továbbá a nukleáris membránok ugyan felszakadnak de öngyógyulnak is a rákos sejtek migrációja során

– nyilatkozta Masaru Ueno, a Hirosimai Egyetem Egészséges Öregedés Kutatóközpontjának munkatársa.

Hozzátették, a felfedezés hozzájárulhat újabb rákkezelési módszerek kifejlesztéséhez is.

The Conversation

Ne hagyd ki!