Meglepetést okozhat néhány zöldség és gyümölcs szereplése a listán
Fotó: Shutterstock

Ezek a zöldségek és gyümölcsök segíthetnek a fogyásban

Egyebek mellett vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban is gazdag a legtöbb zöldség és gyümölcs. Fontos részei lehetnek a diétás étrendeknek is, hiszen segíthetnek a fogyásban.


Igen egészséges a legtöbb zöldség és gyümölcs

Például néhány krónikus betegség (például szívbetegségek, cukorbetegség és elhízás) kockázata is csökkenthető, valamint a bélrendszer egészsége és az emésztés is javítható, illetve a gyulladások is mérsékelhetők zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Továbbá a kívánt fogyáshoz is hozzájárulhat, ha a feldolgozott élelmiszereket gyümölcsökkel és zöldségekkel helyettesítjük az étrendünkben – írja a Magyar Mezőgazdaság. Mutatunk öt olyan élelmiszert, amelyek Trista Best dietetikus szerint különösképpen alkalmasak a fogyási célok eléréséhez.

Citrusfélék: A testtömegindex (BMI) csökkentéséhez remekül hozzájárulhat a citrusfélék (narancs, citrom és lime) fogyasztása. Például a grapefruitnak viszonylag alacsony a kalória- és magas a rosttartalma, ami miatt jóllakottnak érezhetjük magunkat evés után. Emellett egy naringenin nevű vegyületet is tartalmaz, amelynek elhízásellenes hatásai lehetnek.

Bogyós gyümölcsök: Különösen az áfonyát hozható összefüggésbe a kisebb súlygyarapodással, de fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is. Alacsony a kalória-, de magas a rosttartalma, ami szintén a teltségérzet kialakulása miatt hasznos. Emellett antioxidánsoknak és más tápanyagoknak is forrása.

Keresztesvirágú zöldségek: A brokkoli, a karfiol, a kelkáposzta és a kelbimbó elsősorban a rákmegelőző hatásaikról híresek. Azonban alacsony a kalória-, valamint magas a rosttartalmuk és tápanyagdúsak, amelyek a fogyási célok elérésében (is) előnyös tulajdonságok lehetnek. Továbbá erős antioxidánsokat is tartalmaznak, melyek felvehetik a harcot a gyulladásokkal.

Avokádó: Az avokádónak magas a (telítetlen és nem az egészségtelenebb telített) zsírtartalma, ezért kalóriadús, mégis segítheti a fogyókúrás célok elérését. Egy kutatás szerint azoknál, akik gyakran fogyasztanak avokádót, 15 százalékkal, az alacsony mennyiséget fogyasztóknál pedig 7 százalékkal alacsonyabb a túlsúlyossá vagy elhízottá válás kockázata azokhoz képest, akik tartózkodnak ettől az élelmiszertől.

Burgonya: A burgonya egy magas szénhidráttartalmú étel, azonban tele van tápanyagokkal, egészséges szénhidrátokkal és rostokkal, valamint alacsony a kalóriatartalma. Sőt, a burgonyafogyasztás összefüggésbe hozható a jobb minőségű étrenddel és a magasabb tápanyagbevitellel, amennyiben megfelelően van elkészítve. A főtt burgonya kalóriasűrűsége a gumó méretétől és a hozzá adott feltétektől vagy fűszerektől függ. Ha valaki fogyni szeretne, jobb, ha nem ad hozzá tejfölt vagy vajat.

Mindemellett akár nasik is segíthetnek a fogyásban. Az erről szóló cikkünket ITT olvashatjátok.


Ne hagyd ki!