De fontos a mértékletesség is

A fogyás egyik kulcsa a testmozgás, a másik pedig a megfelelő táplálkozás lehet. Egy esetleges diéta alkalmával nem feltétlenül kell lemondanunk a nassolásról. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nasival kedveskedünk magunknak és mekkora mennyiségben. Mutatunk pár nassolnivalót, amelyek akár a fogyásunkat is segíthetik.


Nem minden esetben kell lemondani a nasiról

Ugyan a testmozgás lehet a fogyás egyik kulcsa, azonban sok szakértő szerint egyes diéták felgyorsíthatják a kalóriák elégetését. Ráadásul elviselhetőbbé tehető a fogyás, ha beleépítünk némi nasit is az étrendünkbe. A Healthline szakértői szerint ezzel megelőzhető a sóvárgás más, egészségtelenebb ételek iránt, valamint akár a vércukorszintünk is kezelhető, sőt növelhetjük velük az igen lényeges napi gyümölcs- és zöldségbevitelünket is – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Ehhez a következő nasik lehetnek a szolgálatunkra:

Hummusz

A humusz kiváló mártogatós. Alacsony a zsírtartalma, valamint magas a fehérje- és a rosttartalma. Egy adag humusz, (ami körülbelül két evőkanálnyi mennyiség), 60-70 kalóriát, 2 gramm fehérjét, 3-5 gramm zsírt és 1 gramm rostot tartalmaz. A benne lévő fehérjék és rostok segítenek a telítettség érzésében.

Főtt tojás

Ennek az egyszerű ételnek magas a fehérje-, és alacsony a kalóriatartalma. Egy nagyobb főtt tojás 78 kalóriát és 6 gramm fehérjét tartalmaz. Egy nő napi fehérjeszükségletének 25 százalékát fedezheti két főtt tojás. Egy férfi esetében ez a mennyiség a napi fehérjebevitelének a 20 százaléka. A tojásban lévő fehérje ráadásul javíthatja az anyagcserét is.

Túró és gyümölcs

A túrónak is magas a fehérjetartalma. Nagyjából 128 gramm túró 28 gramm fehérjét tartalmaz, ami a szükséges napi értéknek körülbelül a fele. A sajtokhoz és öntetekhez képest viszonylag alacsony a kalória-tartalma, azonban ugyanazt a tápanyagtartalmat nyújtja, mint más tejtermékek. A túró viszont nem a fogyás eszköze, de tápláló és laktató lehetőség. A beépítése az étrendbe segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottak maradjunk.

Étcsokoládé

A kakaó prebiotikumként szolgál, támogatva az egészséges anyagcserét. Továbbá az étcsokoládé segíthet csökkenteni az ételek utáni sóvárgást, és általa tovább maradhatunk jóllakottak. Emellett a csokoládé illata is jelentősen csökkentheti az étvágyat, és szabályozhatja egy, az éhségérzet kialakulásáért felelős hormont. Az étcsokoládé kapcsolatban van a vér inzulinszintjének csökkentésével is, ami szintén összefüggésbe hozható a súlygyarapodással. Továbbá az étcsokoládé segíthet stabilizálni a vércukorszint-emelkedést. Fontos azonban a mértékletes fogyasztása.

Avokádó

Az avokádónak is igen nagy a tápanyagtartalma. Számos vitamint, egészséges zsírokat és rostokat tartalmaz, és adagonként (ami körülbelül egy fé avokádó) körülbelül 160 kalóriát. Az avokádó kalóriáinak 77 százaléka zsírból származik, azonban a benne található „jótékony hatású” egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a rossz koleszterinszintet, javítják a szív egészségét és segítik a testsúlyszabályozást. Magas zsír- és rosttartalma emellett segít benne, hogy tovább jóllakottak maradjunk. Emellett az avokádó felgyorsítja a szervezetben lévő más típusú zsírok elégetését.

Görög joghurt

A görög joghurtnak alacsonyabb a cukortartalma, mint a hagyományos joghurtoknak, valamint fele annyi szénhidrátot tartalmaz. Egy 245 grammos adag görög joghurtban 24 gramm fehérje van, míg a hagyományos joghurtban csak 14 gramm. Emellett a görög joghurt laktató ételnek számít. Magas probiotikumtartalommal rendelkezik, amit összefüggésbe hoztak az elhízás alacsonyabb előfordulásával. Az előnyei eléréséhez azonban érdemes a teljes zsírtartalmú változatát fogyasztanunk.

Olajbogyó

Az olajbogyó a méretéhez képest kevés kalóriát tartalmaz. Az alacsony kalóriasűrűségű ételek nassolása pedig segíthet benne, hogy hosszabb ideig jóllakottak maradjunk. Az olajbogyó sok „jó zsiradékkal” is büszkélkedhet, ami egészséges alternatívát jelent más nassolási lehetőségekkel, például a chipsek vagy egyéb szénhidráttartalmú opciók helyett. Azonban mértékkel fogyasszuk az olajbogyót, egyebek mellett a magas sótartalma miatt is.

The Conversation

Ne hagyd ki!