Baba talpa, mama marka, jó kezekben
Fotó:123RF

Milliárdokat hagyunk a nőgyógyászati magánintézményekben, itt a lista

Az elmúlt években fokozatosan a magánegészségügyi intézmények javára billent a mérleg, bizonyos szegmensek szemmel láthatóan profitálni tudnak a helyzetből. A nőgyógyászati szakrendelés pont ilyen, a legjobb intézmények egy év leforgása alatt több mint 2 milliárd forinttal több bevételt értek el.


Az NN biztosító 2021-es felméréséből kiderül, hogy a fogorvosi ellátás után második helyen a nőgyógyászati vizsgálatok szerepelnek a magánegészségügyi népszerűségi listán, a megkérdezettek fele volt már magánrendelésen.

Az egészségügyi dolgozók kevesebben vannak, az ellátás nem mindig betegbarát az állami intézményekben, a várólisták hosszúak lehetnek a covid miatt is. A szülés és a nőgyógyászati vizsgálatok, beavatkozások a szenzitivitási skála élvonalában vannak, a nők ezért keresik a biztonságos megoldásokat még akkor is, ha az nem kevés pénzbe kerül.

Az egészségügyi reform intézkedéseket meglehetősen nehéz bevezetni a járványban, de törekvések vannak rá: elindult a bérrendezés többlépcsős folyamata, felújítások is várhatók egyes intézményekben, korszerűsítik az ellátórendszert, valamint az állami és magánszektor viszonya is rendeződhet - erre világított rá korábban Kovácsy Zsombor szakjogász és Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója is. A terv az, hogy a magánintézmények jól működő elemeit integrálják majd az állami ellátórendszerbe, így a jövőben talán nem lesz olyan éles a kontraszt a két terület közt, akár a nőgyógyászati szegmensben sem.

Nőtt a szülészet, nőgyógyászat árbevétele

Magyarország legjobb 1000 egészségügyi intézményéből 15 a szülészet és nőgyógyászati szegmensből került ki, ezek összesen 9,6 milliárd forint nettó éves árbevételt könyveltek el 2020-ban az Opten adatai szerint. Mind magánrendelők. 2019-ben az összbevételük ehhez képest 7,5 milliárd forint volt, a növekedés szemmel látható.

A 2020-as összbevételből 4,3 milliárdot a Róbert Magánkórház Zrt. egymaga könyvelt el, a top-1000 intézmény közül egyébként a kilencedik legjobb cég árbevétel alapján. Az összeget megdobja, hogy a labordiagnosztikától az ortopédiáig mindennel foglalkoznak, a húzóág mégis a szülészet-nőgyógyászat és a várandósgondozás. Éles kontraszt a ginekológiák közti 15. helyezett bevétele, a legjobbak közé 74 millió forintos árbevétellel került. A debreceni NAP-MED Kft. a szokásos nőgyógyászati vizsgálatokon kívül szülést megelőzően konzultációkat is vállal 2004 óta, többek közt szülésfelkészítés, tanácsadás és persze várandósgondozás várja a kismamákat.

A toplista egyik érdekessége, hogy a 12. helyen álló Natalis Kft.-nek 2019-ben 0 Ft volt a bevétele az Opten szerint. A vállalat alapítási éve is 2019, így nem meglepő, hogy nem nyújtott be éves beszámolót. 2020-ban már 102 millió forintról számolt be a Czeizel Intézet telephelyére bejegyzett cég.

A 15-ből 3 vállalatnál figyelhető meg bevételcsökkenés az előző évhez képest, mindenki más nem kis mértékben ért el növekedést. A Csinszka-Med Kft. például 73 millió forintról 177 millióra hízlalta kasszáját 2020-ra. A Femcare miniklinika azon kívül, hogy magánintézmény, a listán egyedülállóként foglalkozik a “funkcionális és holisztikus szemléletű női egészség” témakörével, honlapjuk szerint természetesen karöltve a tudománnyal.

A lista

Haszon Lista

Forrás: Haszon Lista

Emlékeztetőül

A Haszon Listák első projektjében az egészségügyi iparág kapott helyet, a top 1000-es lista a legjobb eü-vállalatokat szemlézi a nettó éves árbevételek alapján. Az adatokat az Opten szolgáltatta a 2020-as és 2019-es elérhető információk alapján. A Listákkal szegmensenként kielemezhetők az iparágak, tagsággal pedig különböző bennfentes adatelemzésekhez lehet hozzáférni, szakmai konferenciákra jár exkluzív belépő, a csatlakozó cégek pedig a jelenleginél is sikeresebbek lehetnek.


The Conversation

Ne hagyd ki!