Néhány műtét esetében már a magánegészségügyi szolgáltatóknál is várólisták alakultak ki, miután egyre többen kerülik ki az állami ellátási rendszert. A kisebb beavatkozásokért százezreket, míg egy csípőprotézis-műtétért 1,5-2 millió körüli összeget kell fizetni.


Várólisták a magánszolgáltatóknál is

Az egynapos, vagy kevésbé bonyolult műtéteknél egyre többen veszik igénybe a magánegészségügyi szolgáltatókat. Már a pandémia előtt is egyre többen választottak bizonyos ellátásokat a fizetős szektorban, a járvány után pedig érzékelhetően tovább emelkedett a számuk. A közellátásban az operációsstop feloldása után ugyanis elképesztő létszámú beteg zúdult az intézményekre, így jelentősen megnyúltak a várólisták - írja a 24.hu.

De a magánellátásra is rengeteg beteg ömlött rá. Kóka János, a nemrég Budapesten új klinikát nyitó Doktor24 csoport elnöke a klinika múlt heti sajtóbejárásán a Népszava tudósítása szerint elmondta: a Doktor24 ortopédiai klinikáján száz olyan páciens van már, akiknek az új multiklinika nyitásáig nem is tudtak időpontot adni csípőprotézis-műtétre. A közellátásban jelenleg csípőprotézisre több mint 7400-an várnak, az átlagos várakozási idő 488 nap.

Csípőprotézis-műtét minimum másfél millióért

A 24.hu gyűjtése szerint a Doktor24-ben egy csípőprotézis-műtét másfél millió forintba, a DunaMedicalnál 1,7 millióba kerül. A Wáberer Medical Centerben a legolcsóbb csípőműtétért 1,8 milliót kell fizetni, de a szolgáltatónál van ilyen fajta műtét 2,1 millióért is.

A Budai Egészségközpont ortopédiai árlistájában találni a legborsosabb árat, ahol egy bokaprotézisért 3 391 000 forintot kérnek el.

A kórházi várólisták szintén állandó dobogós helyezettjének számító szürkehályogműtét ára pedig 600–700 ezer között mozog a magánegészségügyben, de a rutinbeavatkozásnak tekinthető mandulaműtétért is több százezer forintot kell fizetni.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!