10 élelmiszer, ami segít egészségünk megőrzésében
yellow beans on white surface

10 élelmiszer, ami segít egészségünk megőrzésében

Tíz élelmiszer, amelyet ha az étrendünkbe illesztünk, egészségesebben étkezhetünk. Mit tud a csicseriborsó, a lencse vagy a kókusztej?Csicseriborsó. Az alacsony kalóriatartalmú csicseriborsó magas fehérje- és rosttartalma miatt hosszan tartó teltségérzetet biztosít, miközben elősegíti az emésztőrendszer egészségének fenntartását.
Lencse: A lencse magas fehérjetartalommal rendelkezik, így növeli a jóllakottság érzését.
Spenót. A spenót reggeli turmixok, saláták, tészták egészséges összetevője lehet.
Pesztó. A pesztó nagy előnye, hogy ötven gramm csak három gramm telített zsírt tartalmaz és minimális mennyiségre van szükség belőle egy-egy étel elkészítése során ahhoz, hogy remek ízt adjon neki.
Quinoa. A A quinoa tökéletes gluténmentes köret, jelentős fehérje- és rostforrás, kiváló alternatívája a rizsnek vagy a burgonyának.
Rizs. A rizs magas keményítőtartalma miatt segít az emésztőrendszer működésének optimalizálásában, csökkenti az étvágyat, és javítja a vércukorszintet.
Fehérjepor. A fehérjeporok készülhetnek állati vagy növényi eredetű fehérjékből. Segítenek a fogyásban vagy épp ellenkezőleg, a testsúly egészséges növelésében, az izomzat fejlesztésében.
Kókusztej. A kókusztej olyan zsírsavak tartalmaz, amiket a szervezet gyorsan lebont, hogy azonnali energiaforrásként használja fel őket.
Szardíniakonzerv. A szardínia fehérje- és kalciumforrás, omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely segít megőrizni a szív egészségét.
Paradicsomkonzerv. A paradicsompüré kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, immunrendszer-erősítő - írja az Agroinform.

A kék zóna étrend

Korábbi cikkünkben bemutattunk 5+1 szokást, amely meghosszabbítja az életet. Ennek egyik eleme az étkezés. Kék zónáknak hívják a Föld azon öt körzetét, amelyeken a leghosszabb a helyi lakosság várható élettartama. Ezek a területek egy japán sziget, Okinawa; az Olaszországhoz tartozó Szardínia; Costa Ricában Nicoya térsége; a görög Ikaria és a kaliforniai Loma Linda.

Ezen körzetek helyi szokásai inspirálták a kék zóna étrend és életmód kialakulását.

Ezeken a területeken az étrend elsősorban helyi zöldségekre, gyümölcsökre, olajos magvakra, teljes kiőrlésű gabonákra és hüvelyesekre épül, miközben minimálisra csökkenti az állati eredetű termékek (például tojások, húsok) és az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

A térség többi életmódbeli sajátossága

Amit még az itt élő emberek hosszú életének összetevőjének tartanak:
- a rendszeres mozgás,
- az aktív közösségi élet,
- a mérsékelt alkoholfogyasztás,
- a minőségi időtöltést a szeretteikkel,
- a mértékletes ételfogyasztás.

Ne hagyd ki!