A kék zónákra jellemző szokások másoknak is hasznosak lehetnek
Fotó: Shutterstock

5+1 szokás, ami meghosszabbíthatja az életünket

A világ úgynevezett kék zónáiban a legmagasabb az emberek várható élettartama. Úgy tűnik, ezeken a területeken a hosszú élet titka több szokás keveredése és azok hatása lehet. Soroljuk, melyek lehetnek ezek a tényezők.


5+1 szokás, melyek hosszú élethez vezethetnek

Kék zónáknak hívják a Föld azon öt körzetét, amelyeken a leghosszabb a helyi lakosság várható élettartalma. Ezek a területek egy japán sziget, Okinawa; az Olaszországhoz tartozó Szardínia; Costa Ricában Nicoya térsége; a görög Ikaria és a kaliforniai Loma Linda.

Ezen körzetek helyi szokásai inspirálták a kék zóna étrend és életmód kialakulását. Kivételesen kezdjük a felsorolást a +1-es tétellel, ami az előbbi, vagyis az étrend. Ez elsősorban helyi zöldségekre, gyümölcsökre, olajos magvakre, teljes kiőrlésű gabonákra és hüvelyesekre épül, miközben minimálisra csökkenti az állati eredetű termékek (például tojások, húsok) és az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

De soroljuk a térség többi életmódbeli sajátosságát is, melyek

  • a rendszeres mozgás,
  • az aktív közösségi élet,
  • a mérsékelt alkoholfogyasztás,
  • a minőségi időtöltést a szeretteikkel,
  • illetve a mértékletes ételfogyasztás.

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, ez utóbbihoz tartozik a japánok híres "hara hachi bu" szokása, ami az étkezés befejezését jelenti 80 százalékos jóllakottságnál.

Emberek életét hosszabbíthatja meg, ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak

Egyébként a gyümölcsök és a zöldségek a magas ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthetnek.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás alacsony szintje évente mintegy hárommillió ember haláláért felelhet világszerte – állapították meg korábban az amerikai Tufts Egyetem kutatói.

Arról is tájékoztattak, sikerült bizonyítaniuk a feltételezést, miszerint összefüggés lehet a szívbetegségek kialakulása és a túl kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás között.

Az egyetem tudósai kimutatták, a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálozások legnagyobb arányban a kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó országokban és régiókban fordulnak elő. Azok egyhetedéért az elégtelen gyümölcsfogyasztás, egytizenkettedéért pedig a nem megfelelő zöldségfogyasztás okolható.


Ne hagyd ki!