Boldok család egy boldog országban
Fotó: Shutterstock

Idén is megjelent a legboldogabb országok listája, szerinted hol állunk?

Kilencedik alkalommal jelent meg a "Világboldogság jelentés", amelyet független kutatók, alapítványok tudományos intézmények (köztük a Columbia egyetem) munkatársai, valamint közvéleménykutatói állítanak össze, tehát nem valami kamu listázásáról van szó. A kutatók számos paramétert vizsgálnak, idén új elemként az országok járványkezelési gyakorlata, annak hatása is bekerült a szempontok közé. Nézzük a sorrendet!


Mi a boldogság?

Mi tesz boldoggá egy országot? nehéz meghatározni. A minőségi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés? A várható hosszú élettartam? A pénzügyi stabilitás? A szabadság? A társadalmi kapcsolatok? Vagy mindezek kombinációja? És hogyan lehet egyáltalán rangsorolni az életminőséget, amit szinte lehetetlen számszerűsíteni? A World Happiness Report az elmúlt kilenc évben szembenézett a kihívással, és gazdasági adatok garmadájára, felmérésekre támaszkodva meghatározta, hogy a világ egyes országai hogyan állnak a boldogság – vagy ahogyan az elemzés nevezi – az „átlagos nemzeti életértékelés" tekintetében, írja a listát bemutató cikkében a roadster.hu.

A dobogósok

Finnország

Lehet, hogy arrafelé hideg és sötét a tél, de az északi életmód egyértelműen jól áll a finn embereknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az ország a harmadik egymást követő évben is a World Happiness Report (WHR) első helyén végezzen (2017-ben ötödik lett). A 7,889-es pontszámával Finnország ismét domináns teljesítményt nyújtott, köszönhetően olyan tényezőknek, mint a társadalmi támogatottság, az egészséges életmód, a várható hosszú élettartam, a szabadság érzete, vagy a korrupcióhoz való hozzáállás.

Izland

A szigetországot a forrásokkal, vulkánokkal, gejzírekkel és látványos tengerparti vízesésekkel teli tájai miatt szeretik felkeresni a kalandorok. Bár Izland az utóbbi években a turisták körében népszerű célpontnak tekinthető, de az ott élők olyan életminőséget élveznek, amely a WHR második helyéig repíti őket.

Dánia

Norvégia és Svédország, valamint az európai szárazföld közötti hidat képezi ez a vízben gazdag ország, számos bájos kis szigettel, az ikonikus Nyhavn kikötővel és a gyönyörű fővárossal, Koppenhágával. Ugyan Dánia a 2020-ban kiérdemelt második helyéről egyet visszaesett, de évek óta következetesen a világ öt legboldogabb országa között találni.

És mi, magyarok?

Szomszédaink közül az osztrákok szerepeltek a legjobban, a tizedik helyet érdemelték ki. Csehország a 16., Szlovákia a 22., Horvátország a 23., Szlovénia a 26., Lengyelország a 39., Szerbia a 42. Utánuk jövünk, mi magyarok. Ha kíváncsi vagy a jelentésre és a listára, ITT megtalálod.


Ne hagyd ki!