A modern élelmiszerek jellemzően jócskán megemelik a vércukorszintet. Azonban vannak olyan ételek is, amelyek segíthetnek a vércukor megfelelő szinten tartásában. Sorolunk nyolcat, melyek hozzájárulhatnak az optimális értékek eléréséhez.
Élelmiszerek a megfelelő vércukorszint eléréséhez
Olyan élelmiszer nincs, ami egymaga leviszi a vércukorszintet. Azonban jónéhány - egyes életmódbeli szokásokkal együtt - segítheti az optimális értékek fenntartását. Ezek az ételek jellemzően gazdagok rostokban, fehérjékben, valamint egészséges zsírokban. A Clean Plates szakértője gyűjtött össze nyolc táplálékot, amelyek hozzájárulhatnak a vércukor megfelelő szinten tartásához. Mutatjuk a listájukat!
Avokádó: A nagy rosttartalma mellett egészséges zsírokban is gazdag. A fogyasztása támogatja az emésztőrendszer egészségét is.
Tökmag: Szintén bővelkedik kedvező zsírokban és rostokban. Emellett E-vitaminforrás is, ezáltal mérsékelheti a szervezet gyulladásos folyamatait.
Mandula: A legmagasabb rosttartalmú olajos mag, de jelentős a jó zsírtartalma is.
Kefir: Megfelelő arányban tartalmaz fehérjét, zsírt és szénhidrátot.
Mogyoróvaj: Egészséges zsírok, valamint rostok bőséges forrása. Ajánlott adalékanyag-mentesen, szénhidrátforrásokkal együtt fogyasztani.
Aztékzsályamag (chia mag): A vércukorszint kordában tartása mellett az inzulinérzékenység is javítható a fogyasztásával. Szintén gazdag oldható rostokban, jó zsírokban és fehérjékben.
Lazac: Kiváló zsír- és fehérjeforrás, ráadásul kedvezően hat a szívre, hiszen Omega 3-zsírsavakban is gazdag.
Babfélék: Talán a legjobb növényi eredetű fehérjeforrások. Jellemzően alacsony a glikémiás indexük. Bőséges forrásai oldható rostoknak is. Igaz, a szénhidráttartalmuk magas, de a fogyasztásuk után sokáig adják a jóllakottság érzését.
Zabkása: Rostokban gazdag, azonban ajánlott mellé egészséges zsírokban, fehérjékben bővelkedő élelmiszereket fogyasztani. Például mandulát vagy tökmagot – írja a Magyar Mezőgazdaság.
Bizonyos tüdőbetegségek ellen is hatékony lehet a mediterrán étrend
Egyébként a napokban derült rá fény, hogy tüdőt érintő betegségekkel küzdőknek is segíthet egy speciális étrend. A Semmelweis Egyetem kutatói mintegy 45 ezer beteg adatainak a vizsgálata alapján állapították meg, hogy hatékony lehet a mediterrán diéta a dohányzással összefüggő krónikus obstruktív tüdőbetegségek (COPD) ellen. A tanulmányuk szerint az étrenddel emelhető a COPD-ben szenvedők életminősége, közérzete, sőt az élettartama is.
A tudósok öt év vizsgálatainak az eredményeként megállapították, a magas fehérje-, vitamin- és antioxidáns tartalmú friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztásával javítható a COPD-s betegek életminősége. Ezzel szemben a nyugati étrendre jellemző telített zsírsavak bevitele (ezek például feldolgozott, tartósított húsipari termékekben lehetnek jelen) ronthatja a betegek helyzetét. Így a dohányzás felfüggesztése és a gyógyszeres kezelés mellett az étrend ilyen jellegű megváltoztatása is hatékony lehet ezen tüdőbetegségek ellen.
A Semmelweis Egyetem szakemberei napi 400-2000 milligramm C-vitamin, 300–500 milligramm magnézium, 1200–1500 milligramm kalcium és 500-2000 milligramm ómega-3 zsírsav vagy heti kétszeri zsíros hal (például lazac, hering, makréla) fogyasztását javasolják.