Gombakészítményből nyomtatott „halszeletet” kínálnak a boltok
Fotó: Shutterstock

Ausztriában már árulnak 3D-nyomtatott élelmiszereket

Ausztria azzal írt történelmet a napokban, hogy a világon először ott jelentek meg 3D-nyomtatással készülő élelmiszerek a boltok polcain. Elsőként a gombakészítményből nyomtatott vegán „lazacfilét” szerettetnék meg a fogyasztókkal.


3D-nyomtatott vegán „lazac” került osztrák boltok polcaira

A Revo Foods élelmiszer-technológiai startup által 3D-nyomtatott vegán „lazactermék” jelent meg ausztriai boltokban. Az IFLScience szerint ez lehet az első 3D-nyomtatással készülő élelmiszer, ami kiskereskedelmi forgalomba került.

A lazacalternatíva - más húspótló termékekhez hasonlóan – olyan mikoproteinből készül, amely fonalas gombákból származik. A termék igen egészséges, hiszen számos vitamint és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Emellett a 9,5 százalékát tehetik ki fehérjék. Igaz, ez kevesebb mint a fele egy hagyományos lazachús fehérjetartalmának, ami durván 22 százalék.

A technológia nagy előnye, hogy fenntarthatóbbá teheti az élelmiszertermelést. Márpedig a fenntarthatóság pontosan a halászati ágazatban jelent különösen nagy gondot. A számítások alapján a globális halállomány 34 százaléka lehet túlhalászott. Emellett az élelmiszeripar felelős a globális üvegházhatású gázkibocsátás több mint egynegyedéért. Azonban a Revo Foods honlapja szerint a vegán „lazac” 3D-nyomtatása 77-86 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki és 95 százalékkal kevesebb édesvizet használ fel, mint az élő lazac kifogása és feldolgozása - írja a Portfolio.

Ehető sajttortát is sikerült nyomtatni

Egyébként korábban is próbálkoztak élelmiszerek 3D-nyomtatásával külföldi kutatók. Például „sajttorta” is készült ilyen módon a Columbia Egyetemen.

Az npj Science of Food folyóiratban közölt publikációjukban megjegyzik, több sikertelen kísérletük volt, mivel nehezen ment a sütemény rétegzése. Azonban nem adták fel, és a kezdeti kudarcok után sikerült kinyomtatniuk egy desszertet, ami hasonlított egy sajttortára.

Az édességhez hét összetevőt használtak: kekszet, mogyoróvajat, eperlekvárt, nutellát, banánpürét, cseresznyeöntetet és cukormázat. 30 perc alatt sikerült kinyomtatniuk a terméket, melynek az ízéről azt mondták, hogy sosem kóstoltak hasonlót, de finom volt. A Guadian szerint, akár meg is süthették volna az édességet, hiszen a nyomtatóhoz tartozik egy kék lézer.

A nyomtató sokkal többre képes lehet. Például ki tud nyomtatni csirkét, sertést, marhát, sajtot és zöldségeket is. Bármit, ami tésztává, folyadékká vagy porrá alakítható. (…) A megoldás hamarosan a konyhákban is megjelenhet, ahol rendkívül hasznos lehet. Egy eszközben ötvözhetnek több folyamatot is, egészen a sütésig. Ráadásul ezzel az emberek a kalória- és tápanyagtartalmat is egyszerűbben nyomon követhetik

- idéztük Jonathan Blutingert, a Creative Machines Lab mérnökét.

Ne hagyd ki!