Igazi újdonságok a nyomtatott vályogépület
Fotó: Shutterstock

Múlt és jövő: vályogépületeket nyomtat egy magyar cég

Ugyan az első nyomtatott vályogház még várat magára, azonban több vályogépítményt is létrehozott már egy magyar cég a modern technológiával, legutóbb például vályogszaunát. Ráadásul 3D-nyomtatással környezettudatosabb épületek is előállíthatók.


Vályogszaunát nyomtattak Kecskeméten

Két hét alatt nyomtattak ki egy vályogból készült szaunát Kecskeméten a nyáron. Azonban nem ez volt a magyar Ökodome csapatának az első munkája az olasz Delta WASP cég nagyméretű, kísérleti “WASP Crane” 3D nyomtatójával. Néhány hónapja elkészítették például a világ első 3D-nyomtatott vályog tyúkólját, valamint egy pavilont is.

Napjaink építőiparát a maximális gépesítés és az emberi erőforrás minimalizálása jellemzi, már ami az ideális megvalósítást illeti. Ennek a folyamatnak meghatározó jelensége a 3D-nyomtatók építőipari megjelenése. Az Ökodome csapata célul tűzte ki, hogy ezen új és reményteli építőipari trendhez társítsák a vályog alapú építést, így környezetbaráttá és fenntarthatóvá téve a technológiát

- idézi Bihari Ádám építészmérnököt a Hello Vidék.

Hozzátette, több száz cég foglalkozik világszerte épületek 3D-nyomtatásával. Azonban bár folynak kísérletek, a magyar csapaton kívül nyomtatott kupolával rendelkező építmény egy vállalat kínálatában sincs benne jelenleg.

Azt tűztük ki célul, hogy idén már egy kupolaépületet nyomtassunk. Amíg ugyanis a tető hagyományos megoldással készül, addig a 3D nyomtatás “csupán” gyorsabb, különleges, organikus formákat tesz lehetővé és környezettudatosabb - de sajnos nem olcsóbb! A nyomtatott kupola azonban jelentősen csökkentené az építés költségeit

- mondta a szakember.

Ehető sajttortát is sikerült kinyomtatni

Egyébként korábban élelmiszerek 3D-nyomtatásával is próbálkoztak külföldi kutatók. Például „sajttorta” is készült ilyen módon a Columbia Egyetemen.

Az npj Science of Food folyóiratban közölt publikációjukban megjegyzik, több sikertelen kísérletük volt, mivel nehezen ment a sütemény rétegzése. Azonban nem adták fel, és a kezdeti kudarcok után sikerült kinyomtatniuk egy desszertet, ami hasonlított egy sajttortára.

Az édességhez hét összetevőt használtak: kekszet, mogyoróvajat, eperlekvárt, nutellát, banánpürét, cseresznyeöntetet és cukormázat. 30 perc alatt sikerült kinyomtatniuk a terméket, melynek az ízéről azt mondták, hogy sosem kóstoltak hasonlót, de finom volt. A Guadian szerint, akár meg is süthették volna az édességet, hiszen a nyomtatóhoz tartozik egy kék lézer.

A nyomtató sokkal többre képes lehet. Például ki tud nyomtatni csirkét, sertést, marhát, sajtot és zöldségeket is. Bármit, ami tésztává, folyadékká vagy porrá alakítható. (…) A megoldás hamarosan a konyhákban is megjelenhet, ahol rendkívül hasznos lehet. Egy eszközben ötvözhetnek több folyamatot is, egészen a sütésig. Ráadásul ezzel az emberek a kalória- és tápanyagtartalmat is egyszerűbben nyomon követhetik

- idéztük Jonathan Blutingert, a Creative Machines Lab mérnökét.

Ne hagyd ki!