Az építőipar új szegmense van születőben
Fotó: Shutterstock

Mérföldkőhöz ért a 3D-háznyomtatás itthon és külföldön is

Számos cég kísérletezik épületek 3D-nyomtatásával. Az építőipar új szegmense van születőben, a technológia eredményeiről pedig sorra érkeznek a beszámolók, nemcsak külföldről, hanem Magyarországról is. A közelmúltban meglehetősen földrengésbiztos házikót is sikerült nyomtatni Nyugaton. Itthon pedig például vályogszauna készült a speciális megoldással.


Különösebben 9-es földrengés sem árthat ennek a 3D-nyomtatott házikónak

Igen erős földrengést is kibírhat az a házikó, amit a COBOD International csapatának sikerült 3D-nyomtatnia Guatemalában. A 49 négyzetméteres és 3 méter magas falakból álló építmény 7 nap alatt készült el, de 26 nyomdai munkaórát vett igénybe.

Az Euronews Next beszámolója szerint a ház falait a helyi hagyományokhoz igazodva organikus formájúra tervezték, a tetejét pedig pálmalevelekkel fedték be. Az utóbbi nagy előnye, hogy arrafelé igen olcsó, hőkomfortos és rugalmas, ami lényeges tulajdonság olyan területeken, ahol meglehetősen gyakoriak a földrengések.

Annak érdekében, hogy a szerkezet ellenálljon a régió potenciális szeizmikus terheinek, kiszámítottuk az épület szükséges szilárdságát. Az épületet úgy terveztük, hogy képes legyen ellenállni egy 9-es erősségű földrengésnek. (…) A számításokat a helyi szabályzatok és a globális irányelvek követésével végeztük el. Az épület utólagos szimulációit is elvégeztük, hogy a tervezés a lehető legnagyobb biztonságot nyújtsa

- idézi Mikkel Brich-t az építőcég vezérigazgatóját az NRGReport.

Emellett a szakember beszélt néhány speciális nehézségről is, ami egy épület 3D-nyomtatásakor felmerülhet. Megemlítette például a heves esőzést, illetve a forró időjárást.

A meleg, 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a közvetlen napfény a 3D tinta természetes ellensége, mivel ilyen körülmények között hajlamos a repedezésre. Ennek leküzdése érdekében úgy döntöttünk, hogy éjszaka nyomtatunk

- tette hozzá a vezérigazgató.

Itthon például vályogszaunát is sikerült

Azonban nemcsak Amerikában kísérleteznek a technológiával, hanem például Magyarországon is. Itthon két hét alatt nyomtattak ki egy vályogból készült szaunát Kecskeméten a nyáron. Sőt, nem is ez volt a magyar Ökodome csapatának az első munkája az olasz Delta WASP cég nagyméretű, kísérleti “WASP Crane” 3D nyomtatójával. Néhány hónapja elkészítették például a világ első 3D-nyomtatott vályog tyúkólját, valamint egy pavilont is.

Napjaink építőiparát a maximális gépesítés és az emberi erőforrás minimalizálása jellemzi, már ami az ideális megvalósítást illeti. Ennek a folyamatnak meghatározó jelensége a 3D-nyomtatók építőipari megjelenése. Az Ökodome csapata célul tűzte ki, hogy ezen új és reményteli építőipari trendhez társítsák a vályog alapú építést, így környezetbaráttá és fenntarthatóvá téve a technológiát

- idéztük Bihari Ádám építészmérnököt szeptemberben.

Hozzátette, több száz cég foglalkozik világszerte épületek 3D-nyomtatásával. Azonban bár folytak kísérletek, a magyar csapaton kívül nyomtatott kupolával rendelkező építmény egy vállalat kínálatában sem volt a nyáron.

Azt tűztük ki célul, hogy idén már egy kupolaépületet nyomtassunk. Amíg ugyanis a tető hagyományos megoldással készül, addig a 3D nyomtatás “csupán” gyorsabb, különleges, organikus formákat tesz lehetővé és környezettudatosabb - de sajnos nem olcsóbb! A nyomtatott kupola azonban jelentősen csökkentené az építés költségeit

- mondta a szakember.

Ne hagyd ki!