Jelentős értéknövekedés érhető el általa
Fotó: Shutterstock

A medencés ház már nem luxus, de ára van

Egyre nagyobb a kereslet a medencés kerttel rendelkező házakra, ami az ingatlanárakban is visszaköszön.


Jó befektetés lehet fürdőmedencét építeni a kertben

A money.hu és az ingatlan.com közös kutatása szerint manapság nem feltétlenül számít luxuskiadásnak egy medencét építeni az ingatlanra, hiszen széles spektrumon mozognak erre a lehetőségek és az árak.

Bár nagy a szórás, látható, hogy a pergolával rendelkező kertes házak 2-3 százalékkal, a medencések pedig 8-9 százalékkal magasabb áron szerepelnek a kínálatban. Ezek az ingatlanok jellemzően az átlagnál jobb állapotúak, vonzóbbak, és eladáskor jó eséllyel könnyebben találnak gazdára

- idéz a témában egy szakértőt az MTI.

Hozzáteszi, mivel jelentősen növeli egy ingatlan értékét a fürdőmedence megléte, ezért egy medence-, terasz- vagy pergolaberuházást hitelből finanszírozni sem feltétlenül rossz ötlet. Ráadásul manapság vannak előre gyártott elemekből összeállítható medencék, melyekhez át sem kell alakítani az egész kertet, és elég lehet azokat csak részben a földbe süllyeszteni.

Ezek az építőanyagok lehetnek olcsóbbak

Egyébként az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségéhez(ÉVOSZ)tartozó Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat felméréséből kiderül, kisebb mértékű, százalékosan egy számjegyű csökkenést várnak az építőanyagok árában az építőanyag-kereskedők. Leginkább az EPS (polisztirol) szigetelőanyagok és a betonacélok árszintje mérséklődhet. A legkevésbé pedig a festékanyagok, a cement és a gipszkarton árszabása csökkenhet a szakemberek szerint.

Az árcsökkenés oka lehet, hogy megszűntek az ágazat beszerzési nehézségei, egyúttal jelentősen csökkent a kereslet az építési termékekre.

Az építőanyag-gyártóknál hatványozottan érződik a visszaesés, mely egyre nagyobb nyomást gyakorol a vállalatokra. Komoly döntésekre kényszerülnek, mint például szakképzett munkaerő elbocsátása, műszakok leállítása, vagy akár gyárbezárások. Fellélegzést egy energetikai felújításokat célzó program elindítása jelentene

- idéztük Tibor Dávidot, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnökét.

Két fontos építőanyag ára már jelentősen csökkent

Az ÉVOSZ sajtótájékoztatón közölte azt is, idén eddig 34 százalékkal kevesebb áru fogyott, mint az előző év azonos időszakában, az építőanyag-kereskedők 86 százaléka pedig a jövedelmezőség romlásától tart.

A legnagyobb probléma a megrendelések hiánya lehet. A kereskedők a kapacitásaikat az előző évek volumenéhez "lőtték be". Megrendeltek különböző logisztikai eszközöket, ezekre a visszaesés miatt most nincs szükség.

A szövetség úgy látja, jelentős az "árspirál", ezért most megéri belevágni építkezésbe, felújításba. Példaként említették, hogy a betonacéloknál 35 százalékos, a faanyagoknál 20 százalékos az árcsökkenés. A vállalási határidők is jóval korábbra kerültek.

Ugyanakkor a cégek a költségek emelkedésére számítanak. Csökkenésre csak a szállítási díjakban, a forgalom visszaesése miatt. A veszteségek mérséklése érdekében a kereskedőcégek 71 százaléka készül energiatakarékossági intézkedésekre, fejlesztésekre. Másrészt a termékek és szolgáltatások bővítésében, a digitalizációban, az internetes értékesítés fejlesztésében látják a kiutat a helyzetből

Ne hagyd ki!