építkezés, ház, váz, építőanyag
Fotó: Unsplash

Az építőanyag-kereskedők is nyögik a visszaesést

Alig indul új építkezés, alig történik felújítás, csökkent a kereslet az építőipari anyagokra. Harmadával esett vissza a forgalom májusban, és még nem látni a végét. Pedig néhány alapanyag ára csökkent a megelőző évhez képest.


„Riasztó jel, hogy hónapról hónapra nagyobb az elmaradás a tavalyi bázishoz képest, és egyelőre nincs jele annak, hogy a romló tendenciát bármi megállítja.”

– ismertte az aktuális helyzetet Juhász Attila, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségén (ÉVOSZ) belül nemrég megalakult Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat elnöke, az Új Ház Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. elnöke.

Ez is érdekelhet: Újra aktuális a kérdés: megéri hitelből lakást felújítani?

A 2023-as év első öt hónapjának visszaesése az egy évvel korábbi viszonyokhoz mérve számszerűleg árbevételben 24 százalékos, mennyiségben 35 százalékos.

Igaz, hogy az otthonteremtési támogatások megmaradtak, viszont a megdrágult hitelekkel nem vág bele építkezésbe a magyar lakosság. A legnagyobb mínusz az új családi házaknál jelentkezik, az ezekhez kapcsolódó építési megrendelések volumene 40 százalékot zuhant.

munk\u00e1s, \u00e9p\u00edtkez\u00e9s, munkaruha, \u00e9p\u00edt\u0151anyag

Fotó: Unsplash

Májusban önmagában 32 százalék volt az értékbéli elmaradás az előző év ezen hónapjához képest, miközben 35 százalékkal kevesebb volt a mennyiségben mért forgalom.

A korábbi évek drágulásával szemben manapság infláció alatti az átlagos árnövekedés az építőiparban. Hiszen tavaly még 26 százalékkal drágultak az építőanyagok, ezzel szemben idén összesen 17 százalékkal, ami elmarad az inflációtól. Továbbá egyes termékkörökben már árcsökkenés is kimutatható. (Például 17 százalékkal olcsóbbak a szigetelőanyagok átlagosan a 2022-es árakhoz képest.)

Jól hangzik, hogy a felére csökkent a vállalási idő a kivitelezőknél, de ez hosszabb ideig nem tartható állapot számukra. Ha továbbra is kevés megrendelés érkezik, a kivitelezők külföldre mehetnek, ahol nagyobb a kereslet a munkájukra.

Ez is érdekelhet: Ennyi ideig tart, ennyibe kerül egy készház felépítése

A szakértők szerint most azok is kivárásra játszanak – a piaci szereplők várakozása ellenére – akiknek volna pénzük belekezdeni a felújításokba és építkezésekbe.

Nem indultak be az energetikai felújítások sem, ami azért is gond, mert egy friss felmérés szerint a lakosság 49 százaléka nem tartja megfelelőnek általa használt ingatlan energetikai állapotát.

Ha pedig nem történik nagyobb változás vagy olyan intézkedés, amely a csökkenő árakat megfékezné és építési kedvet gerjesztene,

„Nagyon komoly kihívások elé lesz állítva a teljes építőipar, a teljes ellátási lánc, aminek következtében akár építőanyaggyár-leállások is valószínűsíthetők”

– vélekedik Juhász Attila.


Forrás: Világgazdaság

Ne hagyd ki!