Építőipar: szolgáltatás-exportra is készül az új Meva központ
Fotó: Meva

Építőipar: szolgáltatás-exportra is készül az új Meva központ

A műanyag zsaluhéjak vezető gyártója, a Meva szerint az elmúlt években a piacra került saját, hazai zsalupark karbantartása is ad majd feladatot a csúcstechnológiával felszerelt új környezetbarát regionális központnak.


A 3 milliárd forintos beruházás eredményeként, 25 000 négyzetméteres új telephelyén, az év végén kezdi meg működését a Budapest agglomerációjában létrejövő Meva regionális központ. A cég teljes termékválasztékát, így a korszerű, környezetbarát műanyag zsalutáblákkal szerelt eszközök karbantartását, tisztítását felújítását végző vállalati egységből a magyar piac kiszolgálása mellett a környező országokba irányuló szolgáltatás-exportot is terveznek. A csúcstechnológiával felszerelt, 3 200 négyzetméteres, irodákat és karbantartó üzemet magába foglaló csarnokot, a 20 000 négyzetméteres tárolóterület szolgálja ki. A Meva döntően az innovatív műanyag héjjal szerelt zsalurendszerek használóinak kínált szolgáltatási kapacitása így nyolcszorosára nő. A regionális szinten is jelentősnek mondható beruházással létrejövő kapacitásbővítés a hazai piaci tendenciákat nézve sem tűnik túlzottnak.

Zsalut\u00e1bl\u00e1k

Fotó: Meva

Átrendeződő piacok

A betonhasználat és ezzel zsaluigények csökkenését a jelentős betonigényű állami beruházások és az előkészített lakásépítések volumenének csökkenése is előre vetíti. A futó munkák befejezésével és az induló munkák tolódásával az elkövetkező fél évben a bérleti árbevétel csökkenése is prognosztizálható. Mindezzel párhuzamosan újra érzékelhető, hogy ismét előfordul a korábban sikeresen visszaszorított „körbetartozás”, az elvégzett munkák kifizetésének okkal vagy ok nélküli visszatartása. Éppen ezért az elmúlt években – kisebb és nagyobb beruházásokon egyaránt megjelenő - jelentős piaci részesedést szerzett, korszerű zsalutechnológiát kínáló Meva is eladási és bérleti forgalmának idei csökkenésére számít.

Versenyelőny lehet a saját zsalupark

Az elmúlt években a kivitelezők saját zsalukészleteinek mennyisége megnőtt, ami most a korszerű eszközökbe beruházók számára, az emelkedő önköltségek ellenére is gazdasági előnyt jelenthet. „Még mindig olcsóbb a saját, műanyag zsaluhéjjal szerelt zsaluzatok karbantartása, mint a zsalubérlés.” – mondta el Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. vezérigazgatója.

A csökkenő zsalueladással és -bérléssel szemben folyamatosan nő a karbantartási szolgáltatás rendelésállománya. És nem csupán a Meva saját, műanyag héjakkal szerelt zsaluzatainak látszóbeton felületekre történő előkészítése tekintetében, de nő az ún. idegen zsaluzatok felújításának volumene is. „Mindez optimizmusra ad okot, hiszen azt jelzi, hogy az új telephely által kínált, megnövelt szolgáltatási volumenre nem csupán a tervezett német és osztrák piacokról érkezik majd igény.” – teszi hozzá a szakember.

Zsaluz\u00e1s

Fotó: Meva

„Most került a helyére a több mint 20 éves innováció”

„A több mint fél évszázada működő családi vállalkozás üzletmenetét már a kezdetektől a környezettudatosság határozza meg.” A szakember szerint a legjobb példa erre a MEVA találmányként több mint 20 éve forgalmazott famentes műanyag zsaluhéj, amely máig egyedülálló a zsalupiacon, és amely által kínált előnyök a mai gazdasági helyzetben mutatkoznak meg igazán. A gyakorlatilag számtalanszor újrahasznosítható és környezetbarát műanyag zsaluhéj, mint saját építési eszköz, ma a jól tervezhető költségek miatt akár versenyelőnyt is jelenthet a korszerű eszközparkba beruházott kivitelezők számára. De jó példája ennek a szemléletnek a hamarosan megépülő magyar telephely is, amely tevékenységének minden lehetséges részterületén megújuló energiaforrásokat fog használni. „Az új üzembe tervezett technológia kevés élőmunkával készíti majd elő, a többek között Meva innovációnak számító famentes, környezetbarát műanyag zsaluhéjakat a korlátlan számú újrafelhasználásra.” – mondta Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt.Zsalurendszerek Zrt. vezérigazgatója. (x)

Ne hagyd ki!