Sokat változott az építőanyagok és a kivitelezés ára az építőiparban az idén
Fotó: Shutterstock

Az építőipar húzóágazat, de most az inflációt is felfelé húzza

Az általános inflációt jelentősen meghaladó mértékben emelkedett az építőanyagok ára az utóbbi időszakban. Fél év alatt az építőalapanyag-iparban 20,4, az építőipari termelői árakban pedig 22,8 százalékos volt a drágulás.


Felfelé húzza az inflációt az építőipar drágulása

Több mint duplája az építésgazdaságban mérhető áremelkedés az idei inflációnak. Ez a költségnövekedés egyaránt érinti az új építéseket és felújításokat is – jelezte közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az is megállapítható, hogy amíg az általános infláció az év első felében éves összevetésben 9,4 százalékkal emelkedtek, addig az építőalapanyag-iparban 20,4 százalékos, az építőipari termelői áraknál pedig 22,8 százalékos áremelkedés volt mérhető.

Továbbra sem lehet számolni árcsökkenéssel

  • Az ÉVOSZ szerint a gyártók és a kivitelezők az orosz–ukrán háború piaci hatásait árazták be az első félévben. A továbbiakban a szektor kitettségét a kiszámíthatatlan energiaár-változások és a forint-euró árfolyam hullámzása okozhatja.
  • Az építési termékek gyártási költségei között az energia részaránya nagyjából 25 százalék, azonban például a cement, az égetett kerámia, a tégla és egyes szigetelőanyagok esetében ez az arány magasabb.
  • A kivitelezőknél pedig a forint-euró árfolyamváltozások okozhatnak üzleti sokkot, hiszen a felhasznált építési termékek nagyjából fele importtermék.
  • Mindezek mellett a kivitelezési idő hosszabbodását eredményezhetik a nemzetközi beszállítói láncok problémái.
  • Továbbá a szakemberhiány, így az alkalmazottak megtartása is tovább növelheti az építőipari vállalkozások költségeit, amit szintén belekalkulálhatnak az áraikba.

Aggasztó jelek az építőiparban

Júliusban 3 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve az előző havi 8,1 százalékos csökkenés után. A júniusinál 5,8 százalékkal nagyobb volt az ágazat szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, közölte friss jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 0,3 százalékkal nagyobb volt a tavaly július véginél. Az év első hét hónapjában az építőipari termelés 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Azonban kedvezőtlen jeleket mutat a felszámolások száma. Júliusban 125 építőipari társas vállalkozás ellen indult ilyen eljárás, valamint idén a havi átlagos érték közel kétszerese a pandémia előttinek. A területen sok a kifizetetlen számla is, ezért nőtt a lánctartozások kialakulásának veszélye. 6 300 egyéni vállalkozás ellen indult végrehajtás júliusban, ami szintén közel kétszerese a korábbi mennyiségnek. Ugyanebben a hónapban 95 társas vállalkozásnál kezdődött végelszámolás, valamint 243 cégnél kényszertörlés, viszont ezen értékek nem kirívóak az ágazatban.

Ne hagyd ki!