Együnk szemünk sír, a másik nevet
Fotó: Shutterstock

Építkezel, felújítasz? Így számolhatsz idén

Stagnálást, esetleg kis mértékű emelkedést várnak az építőanyagok árában az ágazati szereplők idén. Kivételt jelentenek a cement és cementalapú alapanyagok. Hazánkban két év alatt nagyjából másfélszeresére emelkedett az építőipari anyagok ára.


Lassulhat az építőanyagárak emelkedése

Átlagosan 50 százalékkal drágultak az építőipari alapanyagok hazánkban az elmúlt két évben. A fa-, a fém- és a műanyagalapú építőanyagoknál jelentős áremelést nem vár idén az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata, viszont problémát okozhat a cement drasztikus áremelkedése.

A cementpiacon kialakult torz viszonyok felszámolására egyelőre nem találták meg a megoldást. Az ársapka és a különadók miatt a hazai gyárakból kevesebb kerül piacra, az import pedig drága, ami beépül a csempe, a betoncserép, de a homlokzati ragasztó árába is

- nyilatkozta Tibor Dávid, a tagozat és a Masterplast Nyrt. elnöke a VG-nek.

Ráadásul a magyar kormánynak uniós bírósága előtt kell felelnie az elmúlt évek egyik jelentős építőiparral kapcsolatos döntéséért. A HVG arról ír, hogy az építőanyagok drágulására hivatkozva 2021 júliusában úgy döntöttek a honatyák, hogy bizonyos stratégiai jelentőségű építőipari alapanyagokat (például az acél és vas termékeket, szigetelőanyagot, homokot, követ, kavicsot és sódert) csak regisztráció, és a szállítási útvonalak előzetes bejelentése után lehet kivinni az országból. Az Európai Bizottság szerint azonban az intézkedés korlátozza az áruk szabad mozgását és nem is indokolt. Ezért úgy döntöttek, hogy az Európai Unió Bírósága elé viszik Magyarországot.

Ingatlanok százezreit kellene felújítani

Egyébként Tibor Dávid szerint jelenleg igen jelentős a lakossági szándék arra, hogy korszerűsítsék a lakóingatlanokat, különösen a nemzetközi energetikai problémák miatt. Például egy átlagos Kádár-kocka felújítása 6 millió forintba kerülhet manapság. Azonban újabb pályázati források nélkül nem valószínű, hogy tömegek kezdenének hasonló beruházásokba.

Országosan 600-800 ezer felújításra szoruló, energiapazarló háztartás van, az építőipar pedig évi 250 ezer lakás korszerűsítésére képes, Vagyis megfelelő mértékű támogatás esetén három év alatt minden egyes ingatlanra sor kerülhetne

- tette hozzá Tibor Dávid.

Meghökkentően jól ment az építőiparnak

A legfrissebb, novemberre vonatkozó KSH adatok szerint az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. 2022 11. hónapjában 2021 azonos időszakához képest az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 18,6 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 6,9 százalékkal kisebb volt.

A megkötött új szerződések volumene 3,8 százalékkal emelkedett a 2021. novemberi bázishoz viszonyítva. Viszont az építőipari vállalkozások november végi szerződésállománya 1 százalékkal zsugorodott.

2022 első 11 hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,2 százalékkal bővült. A számok meglepőek lehetnek, hiszen a legtöbb előrejelzés szerint az ágazat teljesítménye vissza fog esni.

Ne hagyd ki!