Kevés a szakember, de idén kevesebb lehet az építőipari megrendelés is
Fotó: Shutterstock

Ha ezeket a szakmákat választod, két kézzel kapnak utánad

Komoly problémát jelent a hazai KKV-knak a fizikai munkaerő hiánya és alacsony képzettsége a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) friss felmérése szerint. A témában leginkább az építőiparban érdekelt cégek lehetnek érintettek.


Kell az ács, a kőműves és a villanyszerelő

Több mint 300 vállalkozás nyilatkozott a BKIK friss felmérésében arról, hogy hol látnak szakemberhiányt az építőiparban és a hozzá kapcsolódó ágazatokban – írja a 24.hu. Eszerint

  • az építőipari cégek 42 százalékánál van huzamosabb ideje betöltetlen pozíció;
  • ezekre a munkakörökre hónapokig nem találnak alkalmazottat;
  • legfőbb probléma a megfelelő szakemberek hiánya, valamit a fizikai munkások bérének nagysága;
  • nagyjából minden 15. cég keres ácsot és/vagy kőművest;
  • valamint minden 20. vállalkozás villanyszerelőt.

Az ÉVOSZ is hasonló problémákról számolt be

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) is készített ebben a hónapban egy felmérést – mintegy 400 cég megkérdezésével – amely hasonló problémákról árulkodik, mint a BKIK kutatása. Ez alapján problémák jelentkeztek az építőipari cégek megrendeléseinek teljesítésében a megfelelő számú és szakértelmű szakmunkások hiánya miatt.

A szakemberhiány ugyan a magyar gazdaság több ágazatában is jelen van, az építőiparban azonban olyan mértékben, hogy akár 100 ezer új ember számára is munkát tudna biztosítani a szektor.

A szektorban ugyanakkor a munkaerő megtartása is kihívások elé állítja a cégeket: felerősödött ugyanis a keletről nyugatra irányuló munkaerő-áramlás, így már egy nemzetközi méretű munkaerőpiacon kell versenyezni, tehát ma már a szakmunkások bérének emelésével is számolnia kell a cégeknek

- nyilatkozta Koji László, a BKIK alelnöke és az ÉVOSZ elnöke.

Nincs elég szakember, de kevesebb lehet a megrendelés is

Ahogyan arról korábban írtunk, jelentősen emelkedtek az energia- és építőanyagárak az ukrajnai háború miatt. Ez szinte lehetetlenné teszi az új építőipari beruházások árazását. A jelek szerint több beruházó halasztja el a szükséges fejlesztéseket a drágulás miatt. Koji László ezért úgy látja, jó, ha a tavalyi teljesítményét megismétli a szektor 2022-ben.

Januárban 5-6 százalékos növekedésre számítottunk a múlt évhez képest, amely nagyon jó év volt, hiszen az 5400 milliárdot közelítette az építés-szerelési tevékenység értéke. Most a háborús körülmények közepette örülünk, hogy ha stagnálás lesz az építőiparban – nyilatkozta néhány napja az ÉVOSZ elnöke.

A megújítási rátával kapcsolatban pedig kifejtette, hogy 4,3 millió lakás van Magyarországon, ezek nagyjából 100-150 évre épültek. Amennyiben tartanánk ezt a lakásszámot, akkor évente nagyjából 35-40 ezer újat kellene építeni, valamint 250 ezret felújítani.

Ehhez kell mérni, hol tartunk. 2008 és 2014 között, amikor a gazdasági válság évei voltak 8-10 ezer új lakás épült évente és körülbelül 100-150 ezer lakást újítottunk föl. (…) A múlt évben 20 ezer lakás épült, és körülbelül 120 ezer lakást újítottunk föl - mondta a szakember.

The Conversation

Ne hagyd ki!