Ha ebben a tempóban folytatjuk, nehezen érjük magunkat utol a lakásfelújításban
Fotó: Shutterstock

Évente 250 ezer lakást kellene felújítani, itt tartunk most

Akadozik az építőanyag-ellátás, drágulnak az alapanyagok, csúsznak a beruházások, sokan nem engedhetik meg maguknak a szükséges fejlesztéseket. Az állam ugyan százmilliárdokkal segítette a lakásfelújítókat, de a jelek szerint még több pénzre lenne szükség a lakásállomány folyamatos megújításához.


A stagnálásnak is örülne idén az építőipar

Jelentősen emelkednek az energia- és építőanyagárak az ukrajnai háború miatt, ami szinte lehetetlenné teszi az új építőipari beruházások árazását. A jelek szerint több beruházó halasztja el a szükséges fejlesztéseket a drágulás miatt. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ezért úgy látja, jó, ha a tavalyi teljesítményét megismétli a szektor 2022-ben – írja az Infostart.hu.

„Januárban 5-6 százalékos növekedésre számítottunk a múlt évhez képest, amely nagyon jó év volt, hiszen az5400 milliárdot közelítette az építés-szerelési tevékenység értéke. Most a háborús körülmények közepette örülünk, hogy ha stagnálás lesz az építőiparban”

– nyilatkozta Koji László ÉVOSZ elnök az InfoRádióban.

Van némi lemaradás

A szakember szerint akadozik az építőanyag-ellátás, rendkívüli mértékben drágulnak az anyagok és hosszabb kivitelezési időre van szükségük a beruházóknak.

A megújítási rátával kapcsolatban kifejtette, hogy 4,3 millió lakás van Magyarországon, ezek nagyjából 100-150 évre épültek. Amennyiben tartanánk ezt a lakásszámot, akkor évente nagyjából 35-40 ezer újat kellene építeni, valamint 250 ezret felújítani.

„Ehhez kell mérni, hol tartunk. 2008 és 2014 között, amikor a gazdasági válság évei voltak 8-10 ezer új lakás épült évente és körülbelül 100-150 ezer lakást újítottunk föl. (…) A múlt évben 20 ezer lakás épült, és körülbelül 120 ezer lakást újítottunk föl”

- nyilatkozta a szakember.

Ej, ráérünk arra még!

„Magyarországon van egyfajta lakhatási krízis, ami azt jelenti, hogy az emberek egy jelentős része, különösen 50 év fölött, nem költ időben és eleget a lakóingatlana felújítására, azt mondja, hogy nem éri meg, jó azt neki úgy, ahogy van. Ebből következik, hogy miután időben nem kerül sor felújításokra, a későbbiekben ez többe kerül”

- vélekedett Koji László.

A szakember szerint egyébként finanszírozási problémák is felmerülnek, hiszen úgy tűnik, hogy a lakosság jelentős hányada nem engedheti meg magának a szükséges fejlesztéseket a lakásában. Persze lehetőség lenne a beruházásokat elvégezni hitelből is, azonban „a lakosság mentalitása a hitelfelvétel körül elég bizonytalan.”

Így támogatta az állam a lakásfelújítást

Több mint 125 ezer család igényelte az otthonfelújítási támogatást, eddig több mint 205 milliárd forint támogatást ítéltek oda az igénylőknek - közölte Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára. Magyarország eddigi legnagyobb otthonfelújítási programját a kormány 15 hónapja indította el - emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve: tavaly óta a gyermekes családok nemcsak új otthonuk megvásárlásához, építéséhez, hanem meglévő otthonaik felújításához is vissza nem térítendő állami támogatást és kedvezményes kamatozású hitelt kaphatnak.

Ne hagyd ki!